OD KOMANDANTA NATO - "MIROTVORAC": Britanski izaslanik Stjuart Pič je tokom sukoba u Jugoslaviji komandovao u bombardovanju srpskih ciljeva

Goran Čvorović

04. 12. 2021. u 09:46

STJUART Pič (65), glavni maršal ratnog vazduhoplovstva Velike Britanije, koga je britanski premijer Boris Džonson postavio za svog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji komandovao je u bombardovanju srpskih ciljeva.

ОД КОМАНДАНТА НАТО - МИРОТВОРАЦ: Британски изасланик Стјуарт Пич је током сукоба у Југославији командовао у бомбардовању српских циљева

Foto EPA

Pič je komandovao britanskim vazduhoplovstvom u Italiji u operaciji "Engadin" koja predstavlja deo kampanje NATO bombardovanja 1999. godine prilikom napada na našu zemlju, a nalazio se i na funkciji direktora Borbenog štaba NATO u Vičenci čiji je zadatak da planira, upravlja, organizuje, nadgleda i sprovodi vazdušne operacije. Navodi se i kao jedan od glavnih komandanata operacija NATO tokom sukoba u BiH protiv srpskih snaga. Za takav angažman je dobio i odlikovanje.

Posle bombardovanja, imenovan je 2000. godine za vazdušnog komandanta u štabu Kfora na Kosovu. Zatim je napredovao u službi i bio generalni direktor za prikupljanje obaveštajnih podataka u britanskom Ministarstvu odbrane od 2003. do 2006, a potom i šef vojne obaveštajne službe od 2006. do 2009. Vrhunac u karijeri doživeo je kada je od 2018. do 2021. obavljao funkciju predsednika Vojnog komiteta NATO.

Boris Džonson mu je sada postavio zadatak da učestvuje u "promovisanju jakih demokratskih institucija i otvorenih društava na Zapadnom Balkanu", da pomaže u suočavanju sa ozbiljnim i organizovanim kriminalom i drugim zajedničkim bezbednosnim izazovima, kao i da ohrabruje rešavanje pitanja ratnih zločina i nestalih lica.

Ovo imenovanje visoko gradiranog oficira istovremeno pokazuje i nameru zvaničnog Londona da se direktno uključi u sprovođenje sopstvene politike na Zapadnom Balkanu, posle izlaska iz EU, koja ima svog izaslanika Miroslava Lajčaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri