ODRŽANA KOMEMORACIJA MUAMERU ZUKORLIĆU: Predsednik Vučić - "On je sve svoje lekcije položio" (VIDEO)

Đ.M.

17. 11. 2021. u 13:44

U SKUPŠTINI Srbije održan je komemorativni skup povodom smrti bivšeg muftije i narodnog poslanika Muamera Zukorlića.

ОДРЖАНА КОМЕМОРАЦИЈА МУАМЕРУ ЗУКОРЛИЋУ: Председник Вучић - Он је све своје лекције положио (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Parlament

Pre početka komemorativnog skupa, kojem prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, Zukorlićeva porodica, predstavnici Islamske zajednice, predstavnici stranaka, kao i predstavnici diplomatskog kora, Vučić se upisao u Knjigu žalosti koja je postavljena u holu skupštine.

Predsednik Vučić - Posle njega svakako ostaje praznina

Predsednik Vučić je na početku citirao staru arapsku poslovicu: "Ovaj svet nije mesto na kome se odmaramo, već na kome se testiramo", i istakao je da je siguran kako je pokojni muftija položio sve svoje lekcije.

- Najveći deo života i kada je bio muftija i kada je bio poslanik posvetio je školama, univerzitetu, znanju, vratima kojima se zatvara put mržnji. Kao Bošnjaku i muslimanu njegova otadžbina je bila Srbija. Kada sam razgovarao sa njim uvek je isticao važnost povezivanja i puteva. Posle njega će nam ostati velika pouka - naše telo jeste prolazno, ali ono što uradimo može da bude večno. Muamer je danas na mestu na kojem je trebalo da bude, uz Tvorca - rekao je predsednik.

Vučić kaže da je muftija verovao da svako od nas ima zadatke na ovom svetu, i da se on svojim zadacima posvetio.

- Posle njega svakako ostaje praznina, ali i lekcije koje smo naučili od njega. I vama, porodici njegovoj, da kažem veliko hvala. Ne znam koliko ste od njega čuli i o našem odnosu. Viđali smo se ne retko, nekada smo imali žučne rasprave, nekada plodonosne razgovore. Ali smo sve činili da bude dobro i Bošnjacima i Srbima. Želim vam da ostane nezaboravljen, a mi ćemo se potruditi da tako i bude. Neka mu je rahmet i slava - zaključio je Vučić.

Govor sina pokojnog muftije

Usame Zukorlić, sin pokojnog muftije, zahvalio je predsedniku Vučiću na govoru i rečima poštovanja.

- Želim se zahvaliti pripadnicima srpskog naroda koji su lili suze i slali poruke podrške. Njegova poruka pomirenja je našla put u srce mnogih ljudi. Većina vas je muftiju upoznala kroz njegovo delovanje u Skupštini Srbije, i znate da je podigao moral i etiku narodnog poslanika - rekao je sin pokojnog muftije.

On kaže da je partnersku politiku njegov otac uspostavio samo sa dva lidera - pokojnim premijerom Zoranom Đinđićem i predsednikom Aleksandrom Vučićem.

- Ceo njegov život je vakuf - zadužbina. Život je posvetio služeći Islamskoj zajednici, i ceo život je posvetio njenom jedinstvu. Sav narod Sandžaka želi da ispuni muftijinu želju. Narod ga je voleo jer im je on činio dobro. On je bio najbolji suprug, najbolji sin i najbolji otac, najbolji deda - rekao je Usame.

Voleo je nauku, podizao škole i hranio siromašne, voleo je veru i za nju je život dao, istakao je sin pokojnog muftije.

- Bio je pravedan, ali uvek sa ispruženom rukom mira. Njegov karakter ste upoznali. Poštovani predsedniče, obećali ste mu da ćete poštovati Bošnjake i BiH. I to ste mnogo puta pokazali. Na tom putu ćemo i nastaviti. Njegovi prijatelji su i moji prijatelji. Dok su njegovi neprijatelji srećni što im je on bio savremenik - rekao je Usame.

Ko je bio Muamer Zukorlić

Nekadašnji muftija Islamske zajednice je iznenada preminuo 6. novembra 2021. godine u Novom Pazaru, a sahranjen je u rodnom selu Orlje kod Tutina.

Autor je pet knjiga i više desetina naučnih radova iz oblasti filozofije, epistemologije, kulturne istorije, islamskih nauka, prava i niza srodnih teoretskih disciplina.

Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, a Medresu „Gazi Husrev-beg“ u Sarajevu. Studije filozofije šerijatskog prava je okončao na Islamskom univerzitetu u Alžiru, zvanje magistra stekao na Univerzitetu „El’Džinan” u Libanu, a doktorirao je na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (18)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)