BIOGRAFIJA MUAMERA ZUKORLIĆA: Bivši muftija i narodni poslanik

Novosti online

06. 11. 2021. u 14:37

MUAMER Zukorlić, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije, predsednik i glavni muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji preminuo je u 51 godini.

БИОГРАФИЈА МУАМЕРА ЗУКОРЛИЋА: Бивши муфтија и народни посланик

Foto: Arhiva novosti

Osnovnu školu je završio u Ribariću kod Tutina, a zatim u Sarajevu Gazi Husrev-begovu medresu. U Konstantini u Alžiru je 1993. godine završio Islamski fakultet, odsek šerijatsko pravo a post-diplomske studije u Libanu. Ima dve supruge, koje žive odvojeno sa svojom decom — Umeja u stanu, a Elma u kući u centru Novog Pazara. Ukupno ima sedmoro dece.

Čim je osnovan Mešihat Islamske zajednice Sandžaka 1993. godine Muamer Zukorlić je izabran za muftiju, a reizabran na izborima 1998. i 2003. godine. Izabran je za predsednika i glavnog muftiju Mešihata Islamske zajednice u Srbiji 27. marta 2007. godine.

Na ovu funkciju je ponovo izabran na izborima u julu 2008. godine. Član je Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Bio je osnivač i prvi glavni i odgovorni urednik Glasa islama koje se smatra zvaničnim glasilom Islamske zajednice u Srbiji. Muamer je jedan od inicijatora osnivanja Izdavačke kuće El Kelimeh i mekteba za predškolski i školski uzrast. Osnivač je i prvi rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru i prvi dekan Fakulteta za Islamske studije.

Na predsedničkim izborima u Srbiji 2012. se kandidovao za predsednika kao nezavisni kandidat, a prema konačnim rezultatima osvojio je 1,39% glasova.

Pred vanredne parlamentarne izbore 2016, najpre se privremeno odrekao pozicije muftije sandžačkog, kao bi predvodio izbornu listu Bošnjačke demokratske zajednice. Ubrzo je podneo i ostavku na tu funkciju i raspoređen je na radno mesto savetnika u Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji. 

U decembru 2017. godine Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka preimenovana je u Stranku pravde i pomirenja (SPP), sa ciljem da proširi svoje delovanja izvan Sandžaka i ponudi program prihvatljiv Srbima, Bošnjacima i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica u Srbiji. Za predsednika SPP izabran je Muamer Zukorlić.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)