BRISEL BI ARHIVE UDBE I KOS: Evropski parlament traži od zemalja Zapadnog Balkana dokmentaciju tajnih službi iz doba SFRJ

Novosti online

31. 10. 2021. u 18:20

ORGANIZOVANI kriminal je ozbiljan problem za region Zapadnog Balkana, ali i za celu Evropsku uniju s obzirom na to da grupe iz regiona imaju snažne mreže i u EU, upozorava Evropski parlament, koji traži jačanje saradnje s državama Zapadnog Balkana i otvaranje arhiva iz vremena bivše SFRJ.

БРИСЕЛ БИ АРХИВЕ УДБЕ И КОС: Европски парламент тражи од земаља Западног Балкана докментацију тајних служби из доба СФРЈ

Arhiva

U izveštaju austrijskog poslanika iz redova Evropske narodne partije Lukasa Mandla, koji je usvojen na Odboru za spoljnu politiku Evropskog parlamenta (EP) traži se i otvaranje državnih arhiva iz vremena bivše Jugoslavije kako bi se lakše otkrile veze politike s organizovanim kriminalom. Mnoge diplomate EU, ali i one iz država članica, veruju kako su Udba, KOS i druge službe koristile i kriminalce za svoje delovanje, te da su to činile i u državama EU u svoje vreme, prenosi Jutarnji list.

- Veze između organizovanog kriminala, politike i biznisa su postojale pre raspada bivše Jugoslavije i nastavljene su i nakon sukoba devedesetih. Zastupnici osuđuju nedostatak volje od strane nadležnih vlasti u regionu da otvore arhive bivše Jugoslavije i vrate dosijee vlastima koje to žele, piše u izjavi za medije EP nakon usvajanja ovog izveštaja.

Evroposlanici su pozvali na veću saradnju između država regiona koja bi uključivala i razmenu obaveštajnih podataka. Takvu bi saradnju te države trebalo da imaju i sa Evropskom unijom i drugim međunarodnim partnerima poput Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Velike Britanije, navodi se u izveštaju.

Poslanici EP traže od država Zapadnog Balkana da pokažu veću političku volju za borbu protiv organizovanog kriminala, učine sve da bi se skratio postupak pred sudovima, poveća zaplena ilegalno stečene imovine i iskorene političke i administrativne veze s organizovanim kriminalom.

- Organizovani kriminal u regionu Zapadnog Balkana ima velike posledice i za EU s obzirom na to da su države tog regiona često izvor ili tranzit zona za krijumčarenje droge, ljudi, oružja i za pranje novca, navodi EP.

rs.sputniknews.com

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)