OTVARA SE "ŠALTER" ZA IZBORNE PRITUŽBE: Šta sve predviđa sporazum vlasti i dela opozicije povodom predstojećih izbora

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

25. 10. 2021. u 09:00

MINISTARSTVO pravde predložiće Republičkom javnom tužiocu da se u vreme izbora otvore i vode posebne evidencije o krivičnim delima protiv izbornih prava.

ОТВАРА СЕ ШАЛТЕР ЗА ИЗБОРНЕ ПРИТУЖБЕ: Шта све предвиђа споразум власти и дела опозиције поводом предстојећих избора

Sa sastanka međustranačkog dijaloga / Foto Tanjug

Ovo je, saznaju "Novosti", jedna od novina koje su predviđene u radnoj verziji dokumenta o poboljšanju izbornih uslova, a koji je za vikend predočen predstavnicima dela opozicije (SRS, DSS, POKS, Zavetnici, DJB, Dveri...), u okviru dijaloga o poboljšanju izbornih uslova, bez stranog posredovanja.

To bi u praksi značilo da bi tokom trajanja izbornog procesa, stalno bio otvoren poseban "šalter" za primanje pritužbi učesnika izborne trke, koje bi se rešavale po ubrzanoj proceduri. Prema planu, radni sporazum, u koji su "Novosti" imale uvid, uz određene izmene i dodatke, trebalo bi da bude potpisan sledeće nedelje.

U njemu se, između ostalog, navodi da će biti osnovana radna grupa za kontrolu biračkog spiska, gde će sedeti predstavnici institucija, ali i opozicionih stranaka. Ministarstvo državne uprave će ih do 10. u tekućem mesecu obaveštavati o promenama koje su nastale u prethodnom, a svaki član grupe ima pravo da traži proveru podataka.

Predlog je i da makar jedan član svakog biračkog odbora na KiM bude kandidat iz opozicione stranke. U stalni sastav RIK trebalo bi da uđe šest članova vanparlamentarnih partija, a svoje predstavnike imaće i u stalnim sastavima biračkih odbora. Broj potpisa za učešće na izborima stranaka nacionalnih manjina biće smanjen sa 10.000 na 5.000. Takođe, kada su u pitanju lokalni izbori, stranci će biti dovoljno 200 parafa ako jedinica lokalne samouprave ima do 20.000 građana sa pravom glasa, 300 za one sa 30.000, a maksimum 3.000 za mesta gde ima više od 100.000 birača. Za kandidovanje u pokrajini neophodno je da sakupe 6.000 umesto dosadašnjih 5.000 potpisa, a za manjinske stranke 2.500 (sada je 3.000). RIK treba dati ovlašćenje da podnosiocu izborne liste ne prizna status manjinske, ako utvrdi da stranka zaista ne zastupa manjinske narode. Predloženo je i da se izričito zabrani vođenje paralelnih dokumenata na biračkim mestima i korišćenje mobilnih telefona za fotografisanje.

U delu koji se odnosi na poništavanje glasanja na biračkom mestu po službenoj dužnosti, navodi se da se ono može poništiti ako se utvrdi da je broj listića u kutiji veći od broja ljudi koji su glasali, ili da se izjasnio neko ko nije upisan u birački spisak...

U stavovima koji se tiču medija, predviđeno je da će se osnovati nadzorno telo za praćenje njihovog rada, da javni servisi moraju svima dati prostor u udarnim terminima, da se moraju držati nepristrasnog izveštavanja...

Među predlozima je i da se uvede tzv. izazov, koji podrazumeva da se posle izbora može nasumično izvršiti provera biračkog mesta i poništiti glasanje ukoliko se utvrde nelogičnosti. Ovo su teme koje će se možda naći u završnom dokumentu.

UGLAVNOM ZADOVOLjNI

PREDSEDNIK Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da su uglavnom svi zadovoljni dokumentom koji je dogovoren.

- Dve opozicione stranke do sada su poslale predloge za članove nadzornog tela za praćenje medija - SDS Borisa Tadića i koalicije DSS-POKS, a rok za predlaganje produžen je za još dva-tri dana - rekao je Dačić.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega