PETKOVIĆ: Mudra odluka Srpske liste da izađe na sutrašnje izbore

Tanjug

16. 10. 2021. u 21:19

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je večeras da je odluka Srpske liste da izađe na sutrašnje lokalne izbore na KiM važna i mudra i da je u interesu srpskog naroda na KiM.

ПЕТКОВИЋ: Мудра одлука Српске листе да изађе на сутрашње изборе

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Petković je pozvao Srbe u južnoj pokrajini da sutra masovno izađu na izbore i glasaju isključivo za kandidate Srpske liste koji, kako je istakao, imaju punu podršku Beograda i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Ovo nisu obični izbori, važno je da sačuvamo svih srpskih deset opština i na taj način nastavimo borbu za opstanak i ostanak srpskog naroda na KiM - rekao je Petković za TV Pink.

Naveo je da nisu bili laki današnji razgovori rukovodstva Srpske liste sa predsednikom Vučićem i da nije bilo lako doneti odluku o izlasku na izbore, ali da je odluka doneta hladne glave.

- To je ono što je važno, jer koliko god da smo svi želeli da po ovom pitanju slušamo srce, posebno imajući u vidu krizu poslednjih dana, upad ROSU i upucavanje Srećka Sofronijevića, Srpska lista je donela odluku koja je u interesu srpskog naroda na KiM - rekao je Petković.

Preneo je reči predsednika Vučića da Srpska lista ima njegovu podršku ma kakvu odluku da donese jer, kako je rekao, naši građani, uključujući i predstavnike Srpske liste, žive u južnoj pokrajini i suočavaju sa brojnim problemima i pritiscima koji dolaze od Prištine.

U tom kontekstu podsetio je da su, kada su jedinice ROSU upale na sever KiM gde je ispaljeno 60 bojevih metaka i teško ranjen Srećko Sofronijević s leđa, ambasadori nekih moćnih zapadnih država u Prištini pohvalili Kurtijevu akciju govoreći da je to obračun sa kriminalom i krijumčarenjem robe.

- To što su hteli da hapse kola-kolu i snikers čokoladice jasno pokazuje da je Kurti ušao na sever četiri dana pred izbore da bi za šaku glasova pokušao da podigne rejting - kazao je Petković.

Dodao je da je Srpska lista zatražila da se hitno krene u formiranje Zajednice srpskih opština i da se očekuje da naredna runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu u novembru bude posvećena formiranju ZSO.

- Ne da se 20 minuta priča o tome, nego da se uđe u institucionalne korake za formiranje ZSO. Ukoliko toga nema, Srpska lista će napustiti sve institucije na severu, a tih privremenih institucija samouprave Prištine više neće biti na severu, jer neće biti ljudi u njima - kazao je Petković.

Komentarišući izjavu predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani na sednici Saveta bezbednosti UN da je Priština ispunila 90 odsto Briselskog sporazuma, a Beograd trećinu, Petković je kazao da Osmani ne poznaje dijalog i da u njemu nije učestvovala, kao i da je ono što je ispunjeno u Briselskom dijalogu i svim ostalim sporazumima, ispunila srpska strana.

S druge strane, kako kaže, Priština je prekršila skoro svaku odredbu Briselskog sporazuma, po pitanju pravosuđa, energetike, slobode kretanje...

- Oni pričaju svoju priču zato što ne žele ZSO kao mesto gde će se zaštititi kolektivna prava srpskog naroda na KiM, a koja ne postoje. Jer da postoje ne bi bio upucan Srecko Sofronijević, ne bi bilo više od 111 incidenata od početka godine - naveo je Petković.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - BIJU RAFALI, PSUJU NAM MAJKU SRPSKU: Potresna ispovest starice iz Rudara

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAN ZEMLJIŠTA: Zemlja i voda su izvor života