ODAN PRIJATELJSTVU SA SRBIMA: Žan-Frederik Poason, lider francuskih demohrišćana i predsednički kandidat, u enklavama na KiM

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

25. 09. 2021. u 09:11

ZABRINUT sam za sudbinu istočnih hrišćana u Evropi koji su danas opkoljeni i progonjeni, u neprijateljskom okruženju i uz opštu nezainteresovanost EU i sveta.

ОДАН ПРИЈАТЕЉСТВУ СА СРБИМА: Жан-Фредерик Поасон, лидер француских демохришћана и председнички кандидат,  у енклавама на КиМ

Žan-Frederik Poason / Foto F. Erule

Ovo, u razgovoru za "Novosti", kaže Žan-Frederik Poason, predsednik Francuske demohrišćanske stranke i predsednički kandidat, koji je od petka u dvodnevnoj poseti srpskim enklavama na Kosovu. Za naš list još ističe:

- Privržen sam i odan francusko-srpskom prijateljstvu. Dirnut sam do koje mere Srbi tome, takođe, pridaju značaj, a u to sam se uverio tokom posete Beogradu i Republici Srpskoj pre četiri godine. Mi Francuzi imamo sa Srbima veoma staro prijateljstvo koje su, nažalost, neki francuski šefovi država zaboravili, a neki i izdali, zbog čega mi je veoma žao. Srpske enklave na Kosovu su prava slika tog zaborava i izdaje.

Tokom posete, planirao je da obiđe Dečane, Gračanicu, Veliku Hoču i Prizren, da razgovara sa građanima, crkvenim i lokalnim vlastima.

Žan-Frederik Poason ima veoma zanimljivu biografiju. Bivši je dugogodišnji francuski poslanik, nekadašnji igrač ragbija, doktor je filozofije, pročitao je Kuran ali se zalaže za hrišćanske vrednosti Evrope, desničar je koji zagovara pravedniju raspodelu bogatstva, posetio je i Bašara el Asada u Siriji. Naglašava da dobro razume želju srpskih vlasti da se Srbija pridruži EU, jer to donosi neke prednosti, pre svega ekonomske.

- Lepo je biti "pozvan na bal", ali to nije bez rizika. Pogledajte na koje sve načine EU uslovljava Poljsku i Mađarsku - kaže Poason.

Ovih dana, mnogo se u Francuskoj priča i o budućnosti NATO, naročito posle velike podmorničke krize.

- Pripadam onima koji odavno govore da Francuska treba da napusti integrisanu komandu NATO. U njoj nemamo šta da tražimo. Donosi nam više štete, nego koristi. "Ruska opasnost" ne postoji. Ludost je i dalje misliti da Rusija predstavlja pretnju po zapadnu Evropu. Više nema razloga zbog kojih je NATO osnovan. Ne znam, zato, zbog čega i dalje postoji, ako ne zbog prodaje američkog oružja.

Žan-Frederik Poason se zato zalaže za dijalog i tesne odnose s Rusijom.

- Glasao sam u skupštini protiv zapadnih sankcija Rusiji. Glasao sam i za rezoluciju kojom se ove sankcije ukidaju. U određenim oblastima možemo da budemo konkurenti, ali suludo je Ruse tretirati kao neprijatelje - zaključuje naš sagovornik.

Žan-Frederik Poason nema veliki broj glasova, ali je u javnosti pozitivno ostao zapažen njegov nastup u prethodnoj predizbornoj kampanji. Učešće na izborima pre svega vidi kao priliku da predstavi svoje ideje.

- Francuzi treba da otvore oči. Sledeći izbori su od suštinskog značaja za Francusku, da zadrži način života, nasleđe i sve ono što čini njeno materijalno i kulturno bogatstvo. U suprotnom, postoji rizik da sve to nestane - naglašava Poason, koji podržava aktuelnog kandidata krajnje desnice u usponu Erika Zemura i zalaže se za stvaranje zajedničkih snaga s njim na francuskoj političkoj sceni.

BIO GRADONAČELNIK RAMBUJEA

ŽAN-Frederik Poason je bio i gradonačelnik Rambujea, nekoliko godina posle neuspelih pregovora između Beograda i Prištine u istoimenom dvorcu.

- Dobro se sećam tih razgovora. Bio sam mladi opštinski odbornik. EU je tada izdala evropski ideal. Kosovo je veštačka tvorevina. EU je na sve načine htela da se formira muslimanska država u srcu Evrope, da bi zadovoljila strateške interese SAD. Srpski narod je zbog toga platio visoku cenu - kaže Poason.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024