OPOZICIJI MESTA U RIK-U: Završen prvi dan međustranačkog dijaloga

S. S. R.

17. 09. 2021. u 20:22

PRVI dan međustranačkog dijaloga o izbonim uslovima koji se vodi uz posredovanje evroparlamentaraca završen je večeras i postignut je napredak oko kompromisa vlasti i opozicije.

ОПОЗИЦИЈИ МЕСТА У РИК-У: Завршен први дан међустраначког дијалога

Foto Tanjug

 Kako “Novosti” saznaju, stalni sastav Republičke izborne komisije biće proširen sa 17 na još šest članova. Tri nova člana bićeiz vanparlamentarnih stranaka koje su deo dijaloga pod “kapom” EP, a preostala tri iz drugog koloseka u kojem se razgovara bez stranaca.

Takođe, nadzorno telo će kontrolisati rad medija i kako se stranke ponašaju u kampanjii. Ostaje da se vidi da li će to biti već postojeći nadzorni odbor u okviru parlamenta, ili će biti osnovano novo telo. Ovde će sedam članova delegirati vlast, a pet opozicija. Dogovoreno je da će stranke pre izbora dobivati 30 odsto novca, a 70 procenata posle podele mandata. Sada je ovaj odnos 20 naprema 80 odsto.Manjinama će broj potpisa potrebnih za izlazak na izbore biti smanjen sa 10,000 na 5.000 parafa, ali će se strogo kontrolisati da li su u pitanju zaista stranke koje se zalažu za prava manjina.

Prema planu, evroparlamentarci će dogovoreno pretočiti u dokument koji će sutra podeliti učesnicima dijaloga, na početku drugog dana dijaloga. Pretpostavlja se da će posle toga doći i do potpisivanja sporazuma.

Inaće, sastanak su danas napustili SSP,DS,PSG i Pokret za preokret, dok su ostali opozicionari prisustvovali dogovorima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna