HRVATI SA STRAHOPOŠTOVANJEM O VOJSCI SRBIJE: Bez sumnje Srbija je najsnažnija u regionu

Novosti online

16. 09. 2021. u 09:22

HRVATSKI portal 24sata.hr objavio je tekst pod naslovom "Strategija obrane 'srpskog sveta': Ovo je naoružanje koje je Vučić nabavio iz inozemstva", a u kome sa strahopoštovanjem pišu o naoružanju Srbije.

ХРВАТИ СА СТРАХОПОШТОВАЊЕМ О ВОЈСЦИ СРБИЈЕ: Без сумње Србија је најснажнија у региону

Fot: Printskrin

U tekstu ovaj hrvatski portal citira istraživanje portala „Global Firepower“ (GF), a po kome Srbija daleko prednjači nad Hrvatskom kada je u pitanju naoružanje. 

- Prema GF indeksu Srbija zauzima 61, a Hrvatska 63. mesto. Pre četiri godine Hrvatska je bila 68, a Srbija 89. S druge strane, stalno se ističe da će po BDP-u Srbija dogodine prestići RH. Srbija ima preko 32 hiljade vojnika, raspoređeno u dve grane - Kopnenu vojsku i Ratno vazduhoplovsto i protivvazduhoplovnu odbranu naspram upola manje u Hrvatskoj vojsci - navodi se u tekstu 24sata.hr.

Dalje u tekstu Hrvati navode odakle je Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nabavila vojnu opremu, te navodeći karakteristike koje poseduje ta oprema. 

- Srbija je najviše uložila u nabavku opreme ratnog vazduhoplovsta (RV) i protivvazduhoplovne odbrane (PVO). Za potrebe RV od RF su nabavljeni moćni helikopteri, četiri borbena helikoptera Mi-35M i tri borbeno-transportna helikoptera Mi-17V-5 (uz dva nova iz 2016) i od Nemačke pet Erbas višenamenskih helikoptera H-145M, svi među najboljim u klasi. Ratno vazduhoplovsto vojske Srbije danas je bez sumnje jedno od najsnažnijih u regiji - priznaju Hrvati u ovom tekstu.

Hrvatski portal dalje navodi od koga je Srbija nabavila vojnu opremu te pišu da "RV raspolaže s 14 aviona Mig 29, 11 jednoseda i 3 dvoseda, preciznije jednom eskadrilom. To nije dovoljno za ozbiljno ratovanje, nego samo za održavanje sposobnosti. Mig 29 je modernizovan na standard SM, avion je sada višenamenski namenjen za lovačko-presretačka delovanja protiv neprijateljskih letelica, a u pomoćnoj nameni za delovanja po ciljevima na zemlji i vodi".

- Desantno-jurišni helikopteri Mi-35M („leteći tenkovi“) namenjeni su za izvođenje borbenih delovanja po ciljevima na zemlji, u okviru vazdušne vatrene podrške snagama kopnene vojske, što podrazumeva protivoklopnu borbu raketama i uništenje neprijateljske žive sile. Mi-35M može izvoditi i delovanja i po ciljevima u vazdušnom prostoru, obavljati vazdušni transport ljudstva i tereta, izviđačke i patrolne zadatke, kao i desant timova. Od naoružanja, na helikopteru je u okretnoj kupoli ugrađen top kalibra 23 mm. Na svakom krilu može nositi širok arsenal naoružanja, uključujući dodatne topove 23 mm, nevođene rakete i to: 80 raketa S-8 80 mm ili 10 raketa S-13 122 mm kao i osam vođenih raketa Ataka dometa 8 km ili Šturm 130 mm dometa 6 km. Novi helikopteri Mi-17V-5 su multifunkcionalni, imaju prvenstveno transportnu ulogu, da prevoze padobrance i specijalce. Pored toga nose vedra vode za gašenje požara. Istovremeno mogu biti naoružani raketama (vođene i nevođene) i topovima 23 mm, što znači da mogu sudelovati i u borbenim delovanjima - navode Hrvati.

Oni pišu i o višenamenskom helikopteru H-145M, ali i detaljno o razvoju PVO moći Srbije.

- H-145M je višenamenski helikopter namenjen za transport ljudi i sredstava, obavljanje traganja i spasavanja, medicinsko prevoženje, izviđanje i osmatranje bojnog polja, kao i za vatrenu podršku. Opremljen je najsavremenijim optoelektronskim i navigacijskim sistemima koji omogućavaju upotrebu u složenim meteorološkim uslovima, danju i noću. Vojska Srbije i odbrambena industrija opremaju helikopter H-145M naoružanjem iz domaće proizvodnje. Reč je o raketnom lanseru 80 mm i gondoli s teškim mitraljezom 12,7 mm. PVO Srbije je sada slojevita, sistemi su nabavljeni i sa Istoka i sa Zapada. Od Rusa je kupljen Pancir S1, a od Kineza sistem FK-3. S druge strane, od Francuza je kupljeno 16 PVO sistema Mistral 3+ i 50 raketa za ugradnju na domaći PVO samohodni raketni sistem PASARS-16. Pancir S1 ima dva dvocevna topa 2A38M kalibra 30 mm, učinkovitog domet do 3 km po visini i do 4 km po daljini. Pored toga, ima 12 novih radio-zapovedno vođenih raketa 57Э6-E dometa do 15 km po visini i do 20 km po daljini. Moguće je istovremeno gađanje četiri cilja s osam raketa (dve rakete po cilju). Kineski samohodni raketni sistem PVO srednjeg dometa FK-3, naoružan je raketama dometa do 100 km po daljini i do 27 km po visini i radarom za praćenje ciljeva do 250 km. Istovremeno može pratiti do 40 ciljeva, a na šest od njih navoditi istovremeno do 12 raketa. Od Kineza su nabavljene nove bespilotne letelice CH-92A, čime je PVO ponovo dobila i sposobnost izviđanja terena iz vazduha, nakon što su povučeni avioni Mig 21 i Orao opremljeni opremom za snimanje. Srbija je nabavkom kineskih izviđačko-borbenih bespilotnih letelica CH-92A u 2020. godini postala prva zemlja naoružana borbenim dronovima u regionu. Vojska Srbije je ukupno nabavila šest letelica i 18 raketa. Srbija je kupovinu kineskih bespilotnih letelica iskoristila za unapređenje vlastite bespilotne letelice Pegaz. Pored toga Kina je donirala neborbenu opremu koja uključuje informatičku birotehničku opremu, 20 sanitetskih motornih vozila, 16 gumenih čamaca, isto toliko vanbrodskih motora, pet motornih sanki i deset prenosivih uređaja za otkrivanje eksplozivnih naprava, 40 sredstava od samohodnih inženjerijskih strojeva, motornih vozila, sredstava integralnog transporta i specijalna vozila.

Takođe, Hrvate brine i nabavka dronova od Turske.

- Srbija je najavila nabavku turskih borbenih dronova Bajraktar TB2, čime bi znatno povećala eskadrilu borbenih letelica. Bajraktar TB2 može biti naoružan poluaktivno laserski vođenim raketama MAM-L i MAM-C, kao i laserski vođenim raketnim projektilima kalibra 70 mm Cirit. Uz navedeno, u proteklom periodu rađeni su eksperimenti s integriranim protivoklopnim UMTAS laserskim projektilima. Prema poslednjim informacija Srbija takođe vodi intenzivne pregovore s Izraelom o nabavci dronova tipa Hermes 900 ili Heron - piše 24 sata.

Hrvati usmeravaju veliku pažnju na moć PVO Srbije i najavljuju nove nabavke Srbije, te pišu da ruski sistem "Krasuha" nema niko u regionu.

- Donacijom je od Rusije dobijeno 30 glavnih borbenih tenkova T72MS i 30 oklopno-izviđačkih vozila BRDM-2MS. Tenk je naoružan topom kalibra 125 mm s borbenim kompletom od 42 projektila, mitraljezom PKT 7,62 mm s borbenim kompletom od 2000 metaka i teškim mitraljezom KORD 12,7 mm s borbenim kompletom od 600 metaka. U poređenju s M84 ima bolju oklopnu zaštitu, jači motor, ali slabiji sistem za upravljanje paljbom. BRDM-2 MS namenjen je za izviđanje u svim borbenim operacijama na kopnu i vodi. Vozilo je naoružano mitraljezima 14,5 mm KPVT i 7,62 mm PKT. Ima dobru protivvazdušnu zaštitu i opremljeno je termovizijskim kamerama koje omogućavaju uočavanje ciljeva na daljini od 3,5 km, a raspoznavanje na 2 km, što olakšava posmatranje i izviđanje noću. Od SAD vojska Srbije je putem donacije dobila 40 vozila HMMWV, a većina vozila je balistički oklopljena. Osim vozila, donacija je obuhvatala besplatno održavanje i rezervne delove, kao i obuku vozača i mehaničara. Pored toga, doniran je Centar za simulaciju s medija centrom, trenažerom za gađanje, sanitetskim i 3D simulatorom virtualne borbe. Partnersku saradnju vojska Srbije ima s Nacionalnom gardom Ohaja, dok Hrvatska s Nacionalnom gardom Minesote. Kada se sve ovo zbroji vojska Srbije ima šarenu paletu naoružanja sa svih strana sveta. Nabavka naoružanja i vojne opreme za vojsku Srbije većinom je javnosti ostala tajna, što je često pravdano zahtevom prodavaca i uz uveravanje da je Srbija dobila jako povoljnu cenu. Za očekivati je da će se u sledećim nabavkama dopuniti eskadrile helikoptera s još po tri Mi-17V-5 i H145M kao i četiri Mi-35M što bi moglo koštati od 150 do 200 miliona evra. Spominju se i helikopteri Erbas H215M ili H225M poznati po imenu Super Puma, kao i srednji transporter Erbas C295. Sledeće što je gotovo sigurno je nabavka još dva Pancira S1, čija se vrednost može proceniti na 200-250 miliona evra. Ispod radara je prošla priča o nabavci ruskog PVO sistema srednjeg dometa „Buk“. Od ostale tehnike za RV i PVO najpotrebniji su posmatrački radari kao i dodatan broj izviđačko-borbenih besposadnih letelica. Planira se i nabavka velikog broja ruskih lakih prenosivih raketnih sistema Igla-S ili Verba. Najveću pažnju izazvala je najava nabavke ruskog PVO sistema „Krasuha“, namenjenog za elektronsku borbu, nešto što niko ne poseduje u regionu. Od prenosnih protivoklopnih vođenih raketnih sistema spominju se američki Javelin, izraelski Spajk i ruski Kornet. Mnogo je toga što se očekuje da će biti u Planu opremanja vojske Srbije za razdoblje do 2030. godine - navode Hrvati.

Fot: Printskrin

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (28)

SVETSKI DAN URBANISTIČKOG PLANIRANJA: Prilika da se istakne uticaj urbanizma na kvalitet života