JASENOVAC JESTE SVETILIŠTE: Patrijarh Porfirije - Ništa bolje nije moglo da se desi nego da tu nikne manastir

Novosti online

10. 09. 2021. u 12:07

PATRIJARH Srpske pravoslavne crkve Porfirije sastao se danas sa predsednikom Vučićem povodom 80 godina od osnivanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu i obnove spomen-kompleksa manastira Jasenovac.

ЈАСЕНОВАЦ ЈЕСТЕ СВЕТИЛИШТЕ: Патријарх Порфирије - Ништа боље није могло да се деси него да ту никне манастир

Foto: Printskrin/ porfirije_patrijarh

- O obeležavanju tragičnog jubileja, 80-godišnjice od osnivanja koncentracionog logora smrti Jasenovac, danas smo vladika slavonski Jovan i ja razgovarali sa predsednikom Republike g. Aleksandrom Vučićem i v. d. direktora Muzeja genocida g. Darkom Ristićem.

Podvukao bih reč svetilište, koju je izgovorio gospodin predsednik, jer mislim da je to prava reč koja opisuje mesta stradanja. Mnogo puta sam bio ne samo u Jasenovcu nego i na drugim mestima stradanja našeg naroda, u Jadovnu itd. Ali kad god sam ušao u Jasenovac imao sam utisak da sam ušao u jednu sasvim drugačiju zonu postojanja u odnosu na sve što je oko nas. Imao sam uvek doživljaj da sam ušao u jednu mističnu zonu. I u tom smislu, ta mistična zona, zona Jasenovca i drugih mesta stradanja ljudi, pokazuje da je to metafizički prostor. Zato to i jeste svetilište. I stoga ništa bolje nije moglo da se desi za Jasenovac, za one koji su tamo postradali, ali i za one koji su činili zločine, kao i za sve koji sa dobrom voljom tamo odlaze, pa i za one koji nemaju dobru volju u odnosu na to mesto, ništa bolje nije moglo da se desi nego da tu nikne manastir.

Ženski manastir u Jasenovcu iz kojeg se neprestano, dvadest i četiri časa uzdiže molitva. Molitva za one koji su postradali, ali i molitva njima, jer su to nevine žrtve i to su mučenici. Da oni zastupaju sve nas pred Bogom, da se mole za mir, za dobro među ljudima i verovatno da se mole za svoje zlotvore- izjavio je patrijarh Porfirije.

 

BONUS VIDEO: "DOSTOJAN": Ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju