AMERIČKI GENERAL: Voleo bih da Srbija uđe u NATO, ali bez Kosmeta!

Novosti onlajn

02. 09. 2021. u 17:40 >> 17:42

AMERIČKI general potpukovnik u penziji Majkl D. Barbero rekao je da bi SAD i NATO trebalo da urade sve da Srbija uđe u Alijansu.

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ: Волео бих да Србија уђе у НАТО, али без Космета!

Foto: Depositphotos

- Verujem da bi Amerika i NATO trebalo da učine sve što je moguće da olakšaju ulazak Srbije u NATO. Između NATO i Srbije postoji mnogo zajedničkih interesa, pa SAD i NATO treba da nastave ovaj dijalog sa Srbijom. Nadajmo se da će se kroz ovaj proces odnos između Srbije i Kosova normalizovati, kazao je Barbero u intervjuu za „Kosovo onlajn“.

On je, takođe, prokomentarisao i povlačenje američke vojske iz Avganistana.

- Dva pitanja su loše rešena kada je u pitanju Avganistan: odluka predsednika DŽoa Bajdena da okonča američku misiju u Avganistanu do 1. septembra, i katastrofalan način na koji smo napustili Avganistan. Prvo, preporuka predsedniku je bila da zadrži 2.500 američkih vojnika u Avganistanu za podršku avganistanskim snagama. Da se ovaj plan sledio, ovih 2.500 vojnika nastavila bi da podržavaju avganistanske snage i sprečili bi talibane da zauzmu zemlju. Ove greške su bile dodatno pogoršane loše izvršenim povlačenjem. Rezultati su bili katastrofalni: izgubili smo 13 hrabrih vojnika, mornara i marinaca; napustili smo nekoliko stotina Amerikanaca i napustili smo svoje avganistanske saveznike do strašne sudbine. Sve se ovo moglo izbeći, istakao je ovaj general potpukovnik u penziji.

Barbero, koji je bio na brojnim komandnim funkcijama u američkoj vojsci, gde je, između ostalog komandovao centrom za obuku pešadije u Fort Beningu i NATO trening misijom u Iraku, danas je na čelu kompanije za mermer koja posluje na Kosovu i Metohiji. Na pitanje da li će posle Avganistana američka vojska napustiti i Kosmet, Barbero odgovara kako veruje da „američko i NATO ulaganje u budućnost Kosova treba da se nastavi“.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - GOREĆE NEBO I ZEMLJA: Ovoga treba da se plaše neprijatelji Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)