KURTI ODLUČIO: Cepa ugovor iz Bele kuće

D. Milinković

02. 09. 2021. u 08:00

ONO čime preti i što rovari "ispod žita" već mesecima, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti od subote, 4. septembra, počeće da radi i javno - pokrenuće novu akciju lobiranja za priznavanje lažne države Kosovo, kao i njenog prijema u međunarodne institucije.

КУРТИ ОДЛУЧИО: Цепа уговор из Беле куће

Foto: AP

Srbija na ovo već ima spreman odgovor, odnosno čvrste garancije ključnih afričkih i azijskih zemalja, koje ne priznaju Kosovo, da neće menjati ovaj stav, kao i obećanja više od 10 zemalja da su spremne da povuku podršku Prištini.

Da Kurti ima plan da 4. septembra, kada ističe jednogodišnji moratorijum na lobiranje za nova priznavanja i otpriznavanja, i zvanično "pocepa" Vašingtonski sporazum, koji inače krši otkad je došao na vlast, juče je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Brinu me informacije koje smo dobili da se Priština sprema da od subote u potpunosti zaustavi dalju implementaciju Vašingtonskog sporazuma - rekao je Vučić nakon sastanka u "četiri oka" na Bledu sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, ali je dodao da tu informaciju nije dobio od njega, već od obaveštajnih izvora.

Foto: Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP/Depositphotos

Aljbin Kurti

Predsednik je naveo da Priština kreće u novu akciju lobiranja za priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti, kao i sa zahtevima da budu prihvaćeni u međunarodnim organizacijama, od Interpola do Uneska.

- To će uneti dodatnu nestabilnost u regionu, a naše je da se na to pripremimo - upozorio je Vučić.

On je rekao i da je nedvosmisleno da su naše evropske integracije povezane sa pitanjem Kosova i da Srbija ne može da bude deo EU dok ne reši odnose sa Prištinom. Naglasio je da će razgovori sa Albancima biti nastavljeni na tehničkom nivou i da očekuje da će uskoro Lajčak posetiti Beograd i Prištinu.

Lajčak je posle sastanka sa Vučićem kazao da je svaki razgovor potreban jer se "na terenu dešavaju stalno nove stvari".

- Treba da se dogovorimo kako da pripremamo sastanak glavnih pregovarača, teme i pitanja tog susreta.

Srđan Graovac, iz Centra za društvenu stabilnost, rekao nam je da Priština već duže pokušava da izdejstvuje nova priznavanja, ali da u toj akciji nije baš imala mnogo uspeha. S druge strane, ugled Srbije u svetu je značajno porastao, a Beograd vodi snažnu diplomatsku borbu po pitanju odbrane naših nacionalnih interesa:

- Zemlje koje bi povukle priznavanje Kosova treba tražiti svuda u svetu, a pogotovo tamo gde naši bliski saveznici u odbrani KiM, pre svih Rusija i Kina, imaju snažan uticaj. Ne treba zanemariti to što su se neke zemlje koje su priznale KiM već ozbiljno kolebale da taj stav revidiraju, poput Egipta, gde je jedna vlast stala uz Prištinu, a nova i ne stoji baš na liniji te politike. Veliki uspeh bi bio ukoliko bi zvanični Kairo povukao priznavanje Kosova.

DATUM DIJALOGA JOŠ NEPOZNAT

U JAVNOSTI je poslednjih dana spekulisano da bi dijalog u Briselu mogao da bude nastavljen 7. i 8. septembra na nivou šefova delegacija Beograda i Prištine, a Kurti je juče na Bledu rekao da očekuje da će tokom jeseni biti održan sledeći sastanak glavnih pregovarača. Poslednja runda dijaloga Beograda i Prištine održana je 19. jula na najvišem političkom nivou, a posle sastanka sa Vučićem i Kurtijem, Lajčak je konstatovao da je razgovor bio težak i da je postignut "mali napredak", a da je jedini zaključak da će dijalog biti nastavljen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije