ALBANSKE KADIJE HAPSE I ZA REČ: Priština opet prekršila sporazum, Srpske sudije bile su isključene iz procesa Ivanu Todosijeviću

D. Z. - S. S. R.

26. 08. 2021. u 09:00

PRESUDA Apelacionog suda u Prištini kojom je predsedniku Opštine Zvečan i predstavniku Srpske liste Ivanu Todosijeviću potvrđena kazna od dve godine zatvora, zbog izjava iz 2019. godine da je zločin u Račku, koji je bio neposredni povod za NATO agresiju na našu zemlju - izmišljen, sramna je, njom se suspenduje pravo na slobodu mišljenja i govora i obračunava sa Srbima.

АЛБАНСКЕ КАДИЈЕ ХАПСЕ И ЗА РЕЧ: Приштина опет прекршила споразум, Српске судије биле су искључене из процеса Ивану Тодосијевићу

Zgrada Apelacionog suda u Prištini

Ovako su lideri našeg naroda na Kosovu i Metohiji i državni vrh Srbije okarakterisali potez Prištine kojim je Todosijević osuđen za verbalni delikt, navodno podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju.

Srpske sudije u pokrajini proglasile su bojkot zbog ove odluke, spekuliše se da bi isti potez mogli da povuku i policajci, kao i da se razmatra učešće srpskih predstavnika na lokalnim izborima u oktobru. O najnovijim događajima i eventualnim reakcijama biće održane konsultacije sa državnim vrhom Srbije.

Navodni zločin u Račku je policijska akcija protiv terorista tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, koja je u scenariju Vilijama Vokera predstavljena kao ubijanje civila. Čak ni u Tribunalu u Hagu i ni u jednom drugom sudu, nikome nije suđeno zbog Račka, najviše zahvaljujući sudiji Danici Marinković koja je bila u ovom mestu po završetku operacije, a potom oborila laž u sudnici u Sheveningenu, tokom procesa protiv Slobodana Miloševića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u slučaju Todosijevića "brutalno prekršeno pravo na slobodno mišljenje i na pravično suđenje" i pozvao Evropsku uniju da "ukaže Prištini da moraju da se pridržavaju onoga što su potpisali i prihvatili".

- Srbin sa severa Kosova i Metohije, Ivan Todosijević, pravosnažnom presudom osuđen je na dve godine zatvora samo zato što je rekao istinu. Istinu o Račku, istinu o svemu što se zbivalo srpskom narodu. Osudile su ga albanske sudije, iako su po Briselskom sporazumu morali da mu sude dvojica srpskih i jedan albanski sudija - rekao je Vučić i pozvao Srbe na Kosmetu da budu jedinstveni i uz Todosijevića, a da će uz njega, porodicu i ceo srpski narod na KiM biti i naš narod u centralnoj Srbiji.

Prema rečima direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića, u "tački 10. Briselskog sporazuma koja se odnosi na pravosuđe dogovoreno je da u predmetima koji dolaze iz srpskih sredina većinski odlučuju sudije srpske nacionalnosti".

- U toj tački se između ostalog kaže da treba da odlučuju postupajuća veća gde su dva Srbina i jedan Albanac. Međutim, u praksi se dešava da uvek odlučuju tri Albanca. I u slučaju Todosijevića odlučivala su opet tri Albanca. Albanci su tužili, Albanci su sudili, a oni su apsolutno pristrasni kada je reč o Srbima - naveo je Petković.

On je presudu nazvao neprihvatljivom i instrumentom prištinskih političara da se obračunavaju sa srpskim narodom.

- Priština je pokušala, ne samo Todosijeviću nego i celom srpskom narodu da stavi flaster na usta. Presuđuje se čoveku da ide u zatvor na dve godine, samo zato što je govorio istinu i to je apsolutno neprihvatljivo. Todosijević je rekao samo ono što danas oseća i zna svaki Srbin, ali i svako onaj kome su istina i pravda na prvom mestu - rekao je Petković.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić izjavio je da je presuda Apelacionog suda u Prištini još jedan dokaz dvostrukih aršina i standarda i naveo da ta odluka "može da stvori pravnu praksu da se osuđuje svaka izjava koja nije u skladu sa zvaničnom istorijom".

- Ako se uvede u BiH kažnjavanje za Srebrenicu, a na KiM za Račak, doći ćemo u situaciju da vas neko uhapsi ako kažete da je Jasenovac koncentracioni logor, jer nije zvanična teorija da je tamo stradalo stotine hiljade Srba nego njih 2.500 - kazao je Dačić i podsetio na tekst o Jasenovcu koji je objavljen u "Džeruzalem postu" i upitao koliko bi trebalo da budu kažnjeni autori teksta za koje je logor strave maltene bio izletište.

Srpska lista smatra da je "politički motivisanom presudom Priština najeksplicitnije pokazala antisrpsko delovanje kosovskih institucija, pre svega u oblasti pravosuđa, onog istog koje nikada nije osudilo one koji su napadali Srbe".

- Doneta je odluka po principu kadija te tuži, kadija ti sudi. Na srpske mozgove i ruke su postavljeni lanci i bukagije pred očima međunarodne zajednice kojoj su usta puna ljudskih prava, kako bi nam se zabranilo da slobodno mislimo i govorimo - zaključuje se u saopštenju Srpske liste.

DELE MASKE POD ORUŽJEM

OKLOPNA vozila tzv. kosovske vojske pojavila su se u sredu i u Prilužju, a do pre dva dana su dospela do Gračanice i Parteša. Oni su navodno došli s namerom da dele maske zbog epidemioloških mera, ali je naš narod ovaj potez uznemirio. Iz Kancelarije za KiM i Srpske liste osudili su ove provokacije poručivši da ne postoji nijedan medicinski razlog da se dopremaju maske u srpske sredine osim unapred smišljenog očiglednog zastrašivanja naših ljudi uoči lokalnih izbora na KiM.

TEKST, PA ŽALBA

ADVOKAT Todosijevića Nebojša Vlajić rekao je u sredu, za "Novosti", da će o presudi govoriti tek kada je dobije napismeno. Na pitanje o pravu žalbe, naveo je da "postoje vanredni pravni lekovi kod Vrhovnog suda Kosova".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere