SA PREDSEDNIKOM O USLOVIMA IZBORA: Za sledeću nedelju zakazan nastavak međustranačkog dijaloga na kojem ne učestvuju evropski posrednici

S. S. R.

21. 07. 2021. u 09:46

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić učestvovaće sledeće nedelje u dijalogu stranaka bez evropskih posrednika na kojem će se sumirati dosad postignuti rezultati u poboljšanju izbornih uslova, a o tome je u utorak razgovarao sa Ivicom Dačićem, šefom parlamenta.

СА ПРЕДСЕДНИКОМ О УСЛОВИМА ИЗБОРА: За следећу недељу заказан наставак међустраначког дијалога на којем не учествују европски посредници

Ilustracija / Foto: Novosti arhiva

Vučić je bio na prvom sastanku stranaka koje ne žele strano posredovanje, dok ne učestvuje na sastancima pod "kapom" Evropskog parlamenta.

- Višestranačka politika bi trebalo da se vrati u parlament. U tom smislu smo imali dva kraka dijaloga, jedan bez evropskih parlamentaraca, drugi sa njima. Evropski parlamentarci nisu mogli da putuju zbog kovida. Ovo je prvi put da su došli. Dijalog će se nastaviti u septembru. Rok nam je do 1. oktobra da se postigne dogovor oko toga - naveo je Dačić.

Na stolu dijaloga koji se vodi bez stranaca, ali i onog uz posredovanje predstavnika EP bile su razne teme - prisustvo u medijima, birački spiskovi, funkcionerska kampanja, rad REM... Opozicija je dosad dobila predloge za poboljšanje izbornih uslova u medijima od RTS i RTV, a očekuje se da to učine i TV Prva, B92, Hepi, ali i "Večernje novosti" i "Politika", čiji su predstavnici razgovarali sa političkim organizacijama. RTS je izneo predlog da dva puta nedeljno u Jutarnjem programu ide politički blok, da se sadržajem proširi "Dnevnik u 12", emisije "Oko", "Oko magazin", "Oko ekonomije" i "Šta radite, bre". Pokrajinski servis je stava da kod njih nema diskriminacije, da imaju tri političke emisije - "Politbiro", "Stranačku hroniku" i "Pravi ugao" i najavili su uvođenje još jedne debatne od septembra. Opozicija je pitala zašto se proširenje ne uvede i u Dnevnik 2.

Poseban deo dijaloga vodio se i oko manjinskih partija. Epilog je da će se smanjiti broj potpisa potrebnih za prijavu izborne liste sa 10.000 na najverovatnije od tri do pet hiljada. Plan je da se dogovori završe do oktobra, odnosno šest meseci pre održavanja izbora.

O ZAJEDNIČKOM NASTUPU

DAČIĆ je najavio da će biti održan i partijski sastanak između SPS i SNS o saradnji na predstojećim izborima. Lider socijalista je ranije govorio da je SPS otvoren za nastup na zajedničkoj listi, kao odgovor na eventualno ujedinjavanje opozicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024