OGLASILA SE PREMIJERKA IZ SAD: Ana Brnabić u NJujorku, glavni cilj privlačenje visokotehnoloških investicija

Novosti online

19. 07. 2021. u 09:48

PREDSEDNICA Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izrazila je nadu da će, nakon sastanaka koje će imati tokom dvodnevne posete Sjedinjenim Američkim Državama, uslediti novi krug investiranja iz te zemlje u Srbiju.

ОГЛАСИЛА СЕ ПРЕМИЈЕРКА ИЗ САД: Ана Брнабић у Њујорку, главни циљ привлачење високотехнолошких инвестиција

Foto: Vlada Republike Srbije

Brnabić je, po dolasku u NJujork, najavila da će u naredna dva dana imati brojne sastanke sa predstavnicima američkih startap kompanija i zajednicom koja investira u te kompanije, finansira istraživanje i razvoj u različitim oblastima, ali i generalno većim kompanijama iz IT sektora.

Premijerka je istakla da je sve veća zainteresovanost američkih kompanija za Srbiju i to, ne samo zato što naša zemlja u poslednjih godinu i po dana počinje da se pojavljuje u vrhu svih svetskih izveštaja o IT industriji, inovacijama, istraživanju i razvoju, kao i o digitalizaciji uopšteno, već i zato što imaju dobra iskustva u Srbiji.

Brnabić je kao primer navela jednu od najvećih američkih kompanija "National Cash Register" (NCR), koja završava veliki kampus u Srbiji, pri čemu će naša zemlja biti centar te kompanije u Evropi za istraživanje.

Prema njenim rečima, to su i "Microsoft", koji ima jedan od najuspešnijih istraživačkih i naučnih centara u Srbiji, kao i kompanije koje su u poslednjih godinu dana kupile naše velike i poznate kompanije, kao što su "Epik Entertainment" i "Too Times".

Mogu da kažem da su neki naši dalji pravci razvoja i to što smo među prvima u Evropi doneli zakonsku regulativu oko kriptovaluta, što smo u 10 najboljih na svetu po blokčejn tehnologiji i po gejming industriji i ulažemo sve više novca u biomedicinu. Sve su to neki pravci razvoja koje su mi ovde preliminarno potvrdili, kao i da se Srbija kreće u dobrom smeru, naglasila je Brnabić.

Brnabić je ukazala na to da je Srbija od 2016. godine dobro strateški investirala, pre svega u obrazovni sektor, uvođenjem programiranja i informatike kao obaveznog predmeta u osnovne škole i proširivanjem kapaciteta na tehničkim fakultetima.

Predsednica Vlade je podsetila na to da je naša zemlja uvela predmet digitalni svet od prvog razreda osnovne škole, povećala broj specijalizovanih IT odeljenja, ulagala u naučno-tehnološke parkove i osnovala čak tri nova istraživačka instituta.

Brnabić je istakla da je to dovelo do toga da Srbija bude u vrhu po nekim najkredibilnijim svetskim izveštajima, kao što je Startap džinom ili Svetski ekonomski forum, napomenuvši da je pre nekoliko nedelja na Uneskovoj listi zemalja, koje se ističu ulaganjem u istraživanje i razvoj, naša država prvi put bila u top 15 zemalja u svetu.

Srbiju sada prepoznaju kao destinaciju gde vredi doći i pre svega raspitati se šta se tu dešava, šta su inovacije, šta je uradila da se tako izdvoji u odnosu na sve druge i u regionu i Evropi i da se onda zainteresuju za investiranje, i to ne samo u otvaranje svojih kompanije, već i u naše startap kompanije i fondove, za šta već postoji zakonska regulativa, istakla je premijerka.

Cilj posete je da se Srbija promoviše kao konkurentna destinacija za investiranje u istraživačko-razvojne i poslovne centre visokotehnoloških kompanija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)