PREMIJERKA BRNABIĆ JASNA: Ekologija je važna zbog građana Srbije, a ne zbog poglavlja i EU

Tanjug

06. 07. 2021. u 17:56

PITANjE zaštite životne sredine je važno zbog građana, a ne zbog Evropske unije i zatvaranja Poglavlja 27, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ ЈАСНА: Екологија је важна због грађана Србије, а не због поглавља и ЕУ

Foto: Vlada Republike Srbije

Odgovarajući na pitanje novinara u Novoj Varoši o Poglavalju 27 koje je vezano za životnu sredinu, Brnabić je rekla da je Srbija završila pregovaračku poziciju za Poglavlje 27 i da očekuje da bude otvoreno u okviru klastera.

Naglasila je da je to, bez sumnje, najskuplje pregovaračko poglavlje i da će najskuplje biti uskladiti naše standarde životne sredine sa evropskim standardima.

Brnabić je navela da će uklanjanje deponija svakako pomoći da se brže zatvori Poglavlje 27, ali da je to pitanje, naglašava, važno zbog građana, ne zbog poglavlja.

- Kako možemo da budemo odgovorna vlast i da ostavimo deponiju kao što je deponija Stanjevine da stoji i da bude ruglo i sramota za sve nas. To nema nikakve veze sa EU, makar ne za mene - rekla je Brnabić.

Istakla je da će za rešavanje problema čvrstog otpada samo u četiri opštine - Nova Varoš, Prijepolje, Priboj i Sjenica, biti potrebno nešto više od 15 miliona evra.

- Možete da zamislite na nivou čitave Srbije koliko će nam za to biti potrebno novca - rekla je Brnabić i dodala da time neće biti rešen kompletan problem, jer će biti potrebno novca i za ulaganje u regionalne deponije, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Za postrojenje otpadnih voda, navodi, biće potrebno oko šest milijardi evra.

- To je izuzetno skupo, ali to moramo da uradimo, jer od toga umnogome zavisi kvalitet naših građana. Drago mi je da smo došli na taj stepen razvoja gde možemo da izdvojimo sredstva i za zaštitu životne sredine, pored izgradnje puteva, pruga, bolnica, škola - rekla je Brnabić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)