ANA BRNABIĆ OBIŠLA RADOVE U ŠARAMPOVU I BANJICI: Rešen decenijski problem stanovništva, sledeći korak regionalni centar za upravljanje otpadom

A. Rovčanin

06. 07. 2021. u 15:35

PREDSEDNICA Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je u utorak, zajedno sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović, radove na izgradnji transfer stanice "Banjica" kod Priboja.

АНА БРНАБИЋ ОБИШЛА РАДОВЕ У ШАРАМПОВУ И БАЊИЦИ: Решен деценијски проблем становништва, следећи корак регионални центар за управљање отпадом

Foto: A. Rovčanin

Kada se završe radovi, na ovu lokaciju će se dovoziti otpad iz Prijepolja, Priboja, Nove Varoši i Sjenice, koji će nakon selekcije i pretovara biti transportovan u regionalni centar „Duboko“ u Užicu. Ukupna vrednost radova na izgradnji transfer stanice iznosi 160 miliona dinara. Nakon obilaska “Banjice” u Prijepolju je simbolično zatvorena nesanitarna deponija Stanjevine i otvoren rekonstruisani most u Šarapovu, na ulasku u grad.

Izgradnja transfer stanice „Banjica“ preduslov je za uspostavljanje modernog regionalnog centra za upravljanje otpadom ka kojem će gravitirati četiri opštine Zlatiborskog okruga Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica.

Prema rečima ministarke Irene Vujović, realizacijom ovog projekta, stvoriće se uslovi da se, pored deponije Stanjevine, koja je sanirana i rekultivisana, zatvori i sanira i nesanitarna deponija u Priboju na kojoj se trenutno odlaže i otpad iz susednih opština.

- Cilj je da sistemski rešavamo problem otpada, a kad završimo ovaj veliki posao sledeći korak je izgradnja modernog regionalnog centra za upravljanje otpadom za četiri opštine, koji ćemo graditi uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj - kazala je ministarka Vujović.

Premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić ukazala je na primeru zatvaranja deponije Stanjevine, da se država na najbolji način bavi zaštitom životne sredine.

- To je bio decenijski problem stanovnika, ali i ruglo i sramota za sve nas u Srbiji. U prethodnom mandatu kao predsednica Vlade dobijala sam mnoga pitanja od narodnih poslanika iz ovih krajeva kako će se rešiti problem te deponije. Tim ministarske Vujović je ovo shvatio veoma ozbiljno i to je prvi projekat koji smo uradili u mandatu ove Vlade. Verujem da nam građani nisu verovali, i da su čuli hiljadu puta da će se rešiti ali niko do sada to nije uradio - kazala je Brnabićka.

Premijerka Brnabić je prilikom otvaranja mosta u Šarampovu rekla da će dodatni projekti koji će biti realizovani u ovoj opštini biti povod da se češće dolazi u ove krajeve i istakla zadovoljstvo zbog konačnog rešavanja višedecenijskog problema deponije Stanjevine.

- Upravo zbog razloga što su decenijama trpeli problem koji su imali sa deponijom Stanjevine, meštani Prijepolja će zajedno sa ostale tri opštine, Nova Varoš, Priboj i Sjenica biti među prvima koji će imati kompletno rešen problem odlaganja čvrstog otpada - poručila je premijerka Brnabić.

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić rekao je da ni sam nije rekao da će se Vlada RS uhvatiti u koštac sa svim problemima koje su im predočili.

- Pokazali su da imaju snagu, moć, znanje i energiju da država izgleda drugačije. Kada nam je dolazio predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakli smo sve svoje probleme koje kao opština imamo i načine kako da se sa njima izborimo šta možemo mi da uradimo a šta Vlada RS da nam pomogne, kako da napustimo krug nerazvijenih opština. Pričali smo o pristupnim saobraćajnicima, o auto-puta, pruzi Beograd - Bar čija je rekonstrukcija u toku, gasifikaciji o neophodnosti izgradnje industrijske zone i trafostanici, jer je niskonaponska mreža jako loša. I mnogi od tih projekata se već odvijaju oko nas, a mi ih ne vidimo. Elektrodistribucija obavlja svoj posao, obaloutvrdu rade Srbijavode a radiće i kod deponije Stanjevine da bi Lim postala reka kao nekada oslobođena otpada. Obećana nam je obaloutvrda u naselju Zalug i Brodarevo kao i ka manastiru Mileševo gde je planirana izgradnja saobraćajnice. Za sve što su obećali stoje iza toga - apostrofirao je Babić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)