POČELO SUĐENJE ZA UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA: Svi optuženi se izjasnili da nisu krivi

D. Z.

06. 07. 2021. u 11:38

U OSNOVNOM sudu u Prištini danas je počelo suđenje za ubistvo lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, po optužnici specijalnog tužilaštva.

ПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ ЗА УБИСТВО ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА: Сви оптужени се изјаснили да нису криви

Foto: D. Z.

Na suđenju su prisutni optuženi Marko Tošić, Nedeljko Spasojević,Silvana Arsović, Rade Basara, Žarko Jovanović i Dragiša Marković. Pretresu prisustvuju Valjan Kurtaj, predsednik veća, i dvoje članova sudskog veća Albanaca.


Suđenje je počelo proverom identiteta optuženih i upoznavanjem sa njihovim pravima. Na predlog advokata, optužnica im nije pročitana jer su sa njom već upoznati. Kako su advokati rekli, nema potrebe da se čita optužnica, tri puta je čitana i, kako kažu, nema potrebe za odugovlačenjem. Sudija je ocenio da je prihvatljivo da se ne čita optužnica jer je stav svih branioca da su optuženi imali priliku da se upoznaju sa optužnicom. Sud je prihvatio da se ne čita optužnica, a optuženima je predočeno da imaju pravo da priznaju ili negiraju krivicu. Ukoliko priznaju krivicu imaće, kako je rekao sudija, olakšavajuće okolnosti, dok nepriznavanjem krivice sud predočava optužnicu.

Svi optuženi su se izjasnili da su razumeli navode optužnice i da nisu krivi. Nedeljko Spasojević priznao je krivicu za posedovanje oružja.

Marko Tošić, Silvana Arsović, Dragiša Marković, Rade Basara izjasnili su se da nisu krivi. Žarko Jovanović takođe se izjasnio da nije kriv, osim za posedovanje oružja. Za posedovanje oružja bez dozvole stav tužilaštva je da se slažu sa priznanjem krivice i da se nastavi sa krivičnim sankcijama za ova krivična dela.

Advokat Ljubomir Pantović je predložio sudskom veću da prihvati priznanje krivice za posedovanje oružja za njegovog branjenika Žarka Jovanovića.

Sudsko veće prihvatilo je priznanje Žarka Jovanovića za krivično delo držanje u vlasništvo neovlašćeno posedovanje oružja.
Nastavljeno je sa dokaznim postupkom i ponovljeno da su se svi optuženi izjasnili da nisu krivi za ubistvo sada već pokojnog političara Olivera Ivanovića. Dvoje optužnenih se terete da su deo kriminalne grupe.Tužilaštvo naglašava da postoje ubedljivi dokazi da su Tošić, Spasojević, Arsović i Rade Basara delovali od 2014. do 2018. godine, dok su Dragiša Marković i Žarko Jovanović zloupotrebili službeni položaja, Marković kao službenik policije za odavanje službene tajne.

Tužilac je potom pojasnio da je 16. januara 2018. godine u Severnoj Mitrovici oko 8,14 časova žrtva Oliver Ivanović ubijen oružjem malog kalibra. Na njega je pucano iz vozila Opel Astra sa šest metaka, a auto nije imao tablice. Vozilo je nađeno napušteno izgorelo u blizini mesta događaja, a nema dokaza ko je bio u njemu. Tužilaštvo je stava da najmanje tri godine pre ubistva sva četvorica optuženih su učestvovali u organizovanoj grupi, oni su u kontinuitetu postupali zajedno kao kriminalna grupa. Ova aktivnost je dostigla kulminaciju ubistvom kritičnog dana.
 

- Bitno je naglasiti da nisu sami postupali i imamo sumnju da je bilo još lica sa vozilom koji su direktno utvrdili ubistvo. Ne nalaze se pred sudom jer je i pored svih zalaganja njihov identitet i dalje nepoznat - rekao je tužilac, čitajući optužnicu. On je optužio Spasojevića i Jovanovića da su pomogli nepoznatim licima da dođu do mesta ubistva, dok je Marko Rošić svesno pomagao onima koji su izvršili ubistvo, a da je pratio kretanje Olivera Ivanovića pre ubistva, gde su zapisane tablice u odeći pokojnika. Rade Basara je, po rečima tužioca, usko sarađivao sa kriminalnom grupom i skrivao dokaze i namerno nije izvršio svoju službenu dužnost.


Silvana Arsović je, kako tvrdi tužilac, svesno i namerno pomagala u izvršenju ubistva stvaranjem uslova pošto je bila upoznata sa nasilnim isključenjem kamera čime je onemogućeno snimanje ubistva. Ona je 16. januara, kako tvrdi tužilac, samo malo aktivirala kamere tako da se ne sumnja da nešto nije u redu. Marković i Jovanović su, prema rečima tužioca, iz istih razloga 16. januara 2018. zloupotrebili službenu dužnost učinivši dokaze neupotrebljivim, uzevši čaure na mestu događaja, a Dragiša Marković uputio je šta da rade sa njima. Marković je, kako tvrdi tužilac, izveštavao jednog službenika policije u državi Srbiji.

Tužilac je dalje rekao da je u ulici Sutjeskoj pucano šest puta u pokojnog Olivera Ivanovića, na licu mesta pronađeno je pet čaura i jedan metak.
Tužilac je istakao da će se suđenje nastaviti svedočenjem svedoka. Kako je rekao, veliki broj svedoka, od kojih će biti i anonimnih, a koji će potvrditi optužnicu, kao i da će od suda zahtevati da osumnjičene proglase krivim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!