NOVO IŽIVLJAVANJE NAD SRBIMA NA KOSMETU: Planinarima zabranili pešačku turu na Šar planini

D.Z.

26. 06. 2021. u 18:46

VELIKOJ grupi planinara iz centralne Srbije i sa Kosova i Metohije u subotu je uskraćena sloboda kretanja i zabranjeno im je da iz Ski-centra Brezovica i Štrpca krenu na pešačku turu ka Ljubotenu, najvišem vrhu Šar planine.

НОВО ИЖИВЉАВАЊЕ НАД СРБИМА НА КОСМЕТУ: Планинарима забранили пешачку туру на Шар планини

Foto: Tanjug

Kako je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, jedna grupa planinara je intervencijom policije blokirana u Ski-centru Brezovica, dok je druga grupa zaustavljena u dva autobusa na putu ka Štrpcu.

- Beograd i Priština nisu saglasni oko mnogih stvari, ali postoji, verujemo, opšta saglasnost da je Šar planina prirodni biser i uskraćivanje prava ljubiteljima prirode da se u to lično uvere ne može se braniti nikakvim racionalnim argumentima, što prištinska policija nije ni pokušala da učini, jer je zabrana izrečena bez ikakvog obrazloženja-ističu iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju i dodaju da je ovakva vrsta ograničavanja slobode kretanja je najobičnija demonstracija sile i očigledna manifestacija šovinizma, jer planinarske ture na Šar planini su sasvim uobičajena stvar, osim kada su planinari srpske nacionalnosti.

Kancelarija za KiM apeluje na predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da odlučno reaguju u ovakvim situacijama, jer incidenti, poput današnjeg, nanose nepopravljivu štetu pokušajima da se izgradi međunacionalno poverenje i napravi otklon od nastojanja Prištine da se međuetnički jaz u našoj južnoj pokrajini produbi.

- Molimo i srpske planinare i građane Štrpca da budu mirni i da ne nasedaju na još jedan očigledan pokušaj provokacije od strane Prištine-navode iz Kancelarije za Kosovo i Meothiju povodom zabrane (tzv.) ksoovke polciije grupi srspkih planinara da se popunu na najveći vrh Šar planine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (3)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo