EULEKS NEGIRA NAVODE ALBANACA: Nisu predali spiskove ratnih zločina srpskom tužilaštvu

D. Zečević

22. 06. 2021. u 20:00

POVODOM nedavnih navoda da je Misija Evropske unije za vladavinu prava na (tzv.) Kosovu (EULEX) predala spise ratnih zločina srpskim organima tužilaštva, Misija želi da naglasi da ti navodi nisu tačni. EULEX nikada nije predao nijedan predmet ratnih zločina srpskim organima tužilaštva, niti se odrekao ovlašćenja nad istražnim spisima i predmetima.

ЕУЛЕКС НЕГИРА НАВОДЕ АЛБАНАЦА: Нису предали спискове ратних злочина српском тужилаштву

Ivan Radulović

Ovo se između ostalog navodi u saopštenju za javnost Euleksa a povodom optužbi albanskih medija da su navodno predali spise ratnih zločina srpskom tužilaštvu.

- Misija je tokom celog izvršnog mandata EULEX-a težila da obezbedi odgovornost za ratne zločine počinjene na (tzv.) Kosovu. Međutim, do kraja izvršnog mandata EULEX-a u junu 2018. godine, Misija nije mogla da nastavi rad na predmetima ratnih zločina koje su navodno počinili pojedinci koji su bili van (tzv.) Kosova, uključujući osumnjičene za koje se znalo da žive u Srbiji, jer važeći kosovski zakoni nisu dozvoljavali suđenja u odsustvu. U svojim naporima da obezbede odgovornost za ratne zločine koje su navodno počinili pojedinci za koje se verovalo da se nalaze van (tzv.) Kosova, EULEX-ovi tužioci su povremeno delili informacije o tim pojedincima sa tužilaštvima drugih jurisdikcija, uključujući, ali ne ograničavajući se na organe tužilaštva Srbije - dodaje se dalje unavedenom saopštenju i navodi da su u skladu sa kosovskim zakonom, do juna 2014. godine, tužioci EULEX-a u nekoliko predmeta ratnih zločina razmenili informacije i pružili pomoć srpskim vlastima, u prisustvu kosovskih tužilaca. Između 2014. i 2018. godine, kako se mandat Misije menjao, ova praksa je postepeno ukinuta.

- U svim okolnostima, saradnja sa srpskim vlastima, koja je dovela do prvostepene presude kojom je devetoro optuženih proglašeno krivim za izvršenje krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, zasnivala se na odgovarajućim odredbama važećeg kosovskog zakona o krivičnom postupku, kao i na pravnim propisima o međunarodnoj pravnoj saradnji u krivičnim stvarima-ističe se dalje u saopštenju Euleksa i navodi dalje da je tokom tog perioda saradnje EULEX zadržao sve originalne spise predmeta ratnih zločina, koji su kasnije, nakon završetka izvršnog mandata EULEX-a, predati kosovskim organima.

- Tačnije, do decembra 2018. godine EULEX je kosovskim organima predao 495 policijskih spisa predmeta organizovanog kriminala, 434 policijska spisa predmeta ratnih zločina, spise predmeta ,nestalih lica', sudske spise predmeta na kojima je radio samo EULEX i više od 1.400 tužilačkih spisa predmeta-zaključuje se u današnjem saopštenju Euleksa i dodaje da su se tužilački spisi predmeta sastojali od tekućih predmeta, predmeta koji su odbačeni ili ukinuti i predmeta koje je EULEX završio i arhivirao. Većina tih spisa predmeta odnosi se na ratne zločine, organizovani kriminal, korupciju i druga teška krivična dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)