ŠTA JE SVE URAĐENO NA CRNICI: Izložba fotografija protivpoplavnih radova u Paraćinu još uvek svedoči o tome pored reke (FOTO)

Z.R.

09. 06. 2021. u 22:11

UZ SAMU reku Crnicu u Paraćinu u centru grada, preko puta parka prolaznici zastajkuju ispred još uvek postavljene izložbe fotografija koja prikazuje koji su sve radovi izvedeni na Crnici i na izgradnji komunalne infrastrukture kako bi se grad zaštitio od poplave.

ШТА ЈЕ СВЕ УРАЂЕНО НА ЦРНИЦИ: Изложба фотографија противпоплавних радова у Параћину још увек сведочи о томе поред реке (ФОТО)

Foto: Z.R.

Iako je od nezapamćenog izlivanja reke prošlo već sedam godina, sećanje svih je vrlo živo jer je načinjena šteta bila ogromna, a gradsko područje u velikom procentu pod vodom.

Dve godine kasnije, nakon uklanjanja posledica poplave, počeli su opsežni radovi donatorskim sredstvima Evropske unije kako se događaj nikad ne bi ponovio. Kompletan projekat izgradnje novog sistema odbrane od poplava na Crnici, vredan 4,2 miliona evra, završen je ovog meseca. Finiš je svečano obeležen, između ostalog, vežbom postavljanja mobilne zaštite od izlivanja reke i ovom izložbom.

Na fotogafijama su detaljno prikazane sve četiri deonice oko jedanaest kilometara toka Crnice na kojima je intervenisano, od sela Glavica do ušća u Veliku Moravu. Radovi su bili različiti, pa je tako u gradskoj zoni izgrađena nova kineta dužine blizu dva kilometra, drugi delovi korita su prošireni i ojačani nasipi, a novi nasip je napravljen na desnoj obali reke kod Glavice, uz izgradnju preko 3.800 metara betonskih zaštitnih zidova, dok tamo gde ta gradnja nije bila moguća – nabavljena je mobilna zaštita. U okviru istog projekta izgrađene su i bujične pregrade na četiri pritoke Crnice.

- Ko pamti majsku poplavu 2014. svakako je presrećan zbog uređenja korita, pa i zbog betonskih zidova koji su napravljeni, a oko kojih je bilo različitih komentara da ruže grad. Baš naprotiv. Zidovi su lepo uklopljeni, a i da nisu, zaštita od poplave je mnogo bitnija od estetike. Ovu izložbu koja stoji na pravom mestu, pored reke, svakako treba pogledati i dobro pamtiti kako je bilo 15. maja – rekao je, za "Novosti", Miloje Marković, jedan od prolaznika koji je sa interesovanjem razgledao fotografije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)