DIREKTNA UCENA IZ NEMAČKE: Ako Srbija hoće u EU, mora da potpiše sporazum sa tzv. Kosovom

Novosti online

07. 06. 2021. u 21:29

NEMAČKA Vlada snažno podržava dijalog Beograda i Prištine posredstvom specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka, koje nadgleda šef spoljne politike EU Žozep Borelj, a sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum obe strane je preduslov za pristupanje Srbije EU, prenosi Ekonomija onlajn.

ДИРЕКТНА УЦЕНА ИЗ НЕМАЧКЕ: Ако Србија хоће у ЕУ, мора да потпише споразум са тзв. Косовом

Foto: Depositphotos

- Cilj je sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum za potpunu normalizaciju odnosa između Srbije i (tzv.) Kosova. Kao što je postavljeno u pregovaračkom okviru EU, takav sporazum je takođe jedan od preduslova za pristupanje Srbije EU - navodi se u odgovoru iz Kancelarije za informisanje nemačke Vlad.

Dodaje se da je Nemačka stavila na dnevni red viznu liberalizaciju za građane tzv. Kosova, ali da ukidanje viza nije postignuto.

- Vlada nastavlja da podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovo na osnovu ispunjavanja utvrđenih kriterijuma. Odluku o tome trebalo bi da donese Savet Evropske unije. Nemačka je stavila temu na dnevni red nadležnih tela EU tokom svog predsedavanja Savetom EU. Do sada nije postignuta potrebna većina među državama članicama EU - dodaje se u odgovoru.

(Kosovo online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024