ZAŠTO JE PALMER IZBEGAO LIDERA SSP: Amerikanci otpisali Đilasa?

D. M.

07. 06. 2021. u 21:17

OSIM sa predstavnicima vlasti, pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer u Beogradu se prošle nedelje sastao i sa predstavnicima pojedinih vanparlamentarnih stranaka, a spisak zvanica otvori je pitanje da li je Zapad "otpisao" pojedine lidere i traži nove "adute" u srpskoj opoziciji.

ЗАШТО ЈЕ ПАЛМЕР ИЗБЕГАО ЛИДЕРА ССП: Американци отписали Ђиласа?

Foto Tanjug

Na spisku zvanica nije bilo lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, a umesto njega poziv je dobila potpredsednica Marinika Tepić. Palmer nije pozvao ni šefa Narodne stranke Vuka Jeremića, već Zdravka Ponoša. Poziv nije dobio ni šef demokrata Zoran Lutovac, niti bilo ko drugi iz redova DS.

Ali su zato sastanku, pored Tepićeve i Ponoša, prisustvovali i Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd, Pavle Grbović iz Porketa slobodnih građana i Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju.

Dok Lutovac misli da je možda reč o propustu, Đilasu nije iznenađenje to što je izostao sa spiska, s obzirom na to da, kako je rekao, njegovi "dosadašnji susreti sa predstavnicima međunarodne zajednice nisu uvek bili baš prijatni".

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ima drugačije viđenje zašto Đilas nije dobi poziv za susret s Palmerom. On za "Novosti" kaže da nismo daleko od trenutka kada će SAD "potpuno otpisati Đilasa":

- Komentari Đilasa na račun američkog amabasadora u Srbiji Entonija Godfrija nisu naišli ni na uzrdžanu reakciju američke administracije. A u diplomatiji često kad ne kažete ništa, može biti jača poruka nego da ste nešto rekli direktno. To što Đilas nije bio među Palmeroim gostima na razgovorima o demokratiji i stanju ljudskih prava u Srbiji je više nego simbolični znak da oni sve manje, ako uopšte više računaju na njega. Đilas polako, ali sigurno, počinje da dobija status Vuka Draškovića iz 1999. i početka 2000.

Inače, Đilas je u više navrata veoma kritički govorio o pojedinim izjavama, stavovima i potezima ambasadora Godfrija. Prošle godine otvoreno je napao američkog diplomatu jer je prihvatio da gostuje u emisiji "Hit Tvit" na televiziji Pink, čime je, kako je tad rekao Đilas, pokazao da je na suprotnoj strani od one na kojoj su "borci za demokratiju". Kritikovao je i Godfrija što je protiv bojkota.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna