LICEMERJE BEZ GRANICA: Kurti pisao igumanu Savi Janjiću, želi da poseti Visoke Dečane

Tanjug

27. 05. 2021. u 00:38

PREMIJER (tzv.) Kosova Aljbin Kurti uputio je nedavno pismo igumanu manastira Visoki Dečani ocu Savi Janjiću, u kojem mu je predočio „posvećenost kosovske vlade u zaštiti kosovskog nasleda svih zajednica na (tzv.) Kosovu“, preneo je Kosovo onlajn.

ЛИЦЕМЕРЈЕ БЕЗ ГРАНИЦА: Курти писао игуману Сави Јањићу, жели да посети Високе Дечане

Foto: EPA/Depositphotos

Kurti se u tom pismu obavezao da će vlada kojom on rukovodi zaštititi pravoslavne crkve na Kosovu, izrazivši želju da poseti manastir Visoki Dečani, ali još nije dobio odgovor.

Informaciju o pismu je na društvenim mrežama podelio ministar kulture Hajrula Čeku.

- Naša vlada je zainteresovana za zaštitu celokupne kulturne baštine (tzv.) Kosova. Kulturna raznolikost naše zemlja najsnažnija je garancija trajnog mira. Kao premijer (tzv.) Kosova pobrinucu se za sve naše monumente, posebno za pravoslavne crkve i manastire. Sva imovina bogatog kulturnog nasleđa (tzv.) Kosova bez izuzetka je izvor ponosa, identiteta i obrazovanja za našu zemlju i našu državu -naveo je Kurti u pismu.

Dodao je da su „(tzv.) kosovske institucije do sada preduzele brojne akcije kako bi se zaštitila prava nevećinskih zajednica“.

- Želimo da nastavimo sa dobrim radom kako bi svi naši građani mogli nesmetano da koriste našu kulturnu baštinu sa univerzalnim vrednostima - poručio je Kurti.

On je na kraju svog pisma izrazio uverenje da se samo „direktnom i iskrenom komunikacijom mogu ukloniti predrasude, nesporazumi i rešiti uobičajeni izazovi“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)