OGLASILA SE EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA: "Kosovske institucije ne poštuju ni sopstvene zakone"

D.Zečević

19. 05. 2021. u 23:14

EPARHIJA raško-prizrenska danas se oglasila saopštenjem u kojem se ističe da “kosovske institucije ne poštuju sopstvene odluke i zakone”, jer i nakon pet godina od odluke Ustavnog suda kojom se 24 hektara zemlje vraća manastiru Visoki Dečani, još nije sprovedena u delo.

ОГЛАСИЛА СЕ ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА: Косовске институције  не поштују ни сопствене законе

Foto P. Milošević

Pojašnjavajući detaljno sudske odluke oko pomenute  zemlje u vlasništvu manastira, eparhija raško-prizrenska upozorila je i na drugi probem sa kojim je ova svetinja suočena a to je namera kosovskih vlasti oko izgradnje puta Dečani-Plav pokraj ove svetinje odnosno u zaštićenoj zoni manastira.

- Ovih dana smo svedoci da je ministar za prostorno planiranje Kosova u vladi Albina Kurtija, Liburn Aliu, prema izveštajima medija jasno rekao da je izgradnja puta „Dečani-Plav u skladu sa zahtevima Srpske pravoslavne crkve opasan presedan i da je izričito protiv gradnje zaobilaznice oko specijalne zaštićene zone manastira“. Da podsetimo, u novembru 2020. godine Komisija za primenu specijalnih zaštićenih zona (SPZ), u kojoj su pored šefa EU misije i misije OEBS-a na Kosovu i Metohiji učestvovali i ministri tadašnje vlade za kulturu i prostorno planiranje, kao i predstavnici Eparhije raško-prizrenske (SPC), a u prisustvu komandanta KFOR-a, italijanskog ambasadora u Prištini i gradonačelnika Dečana, jednoglasno prihvatili odluku Saveta kojom se prihvata Aranžman za rešavanje pitanje puta Dečani-Plav-navodi se u eparhijskom saopštenju i dodaje da je  po odluci Komisije za specijalne zaštićene zone predviđeno  da put Dečani-Plav ni u kom slučaju ne može da prolazi kroz zaštićenu zonu (pravnu studiju da je to protivzakonito prethodno su uradili eksperti OEBS-a i EU kancelarije). Zato je odlučeno da se radi zaobilaznica oko zaštićene zone, a da se radovi na rehabilitaciji lokalnih puteva u zoni uz poštovanje svih restrikcija Zakona o SPZ sprovode paralelno i fazno dok se radi zaobilaznica.

-Oba ova slučaja izašla su u javnost ponovo upravo u trenutku kada su kosovski ministri za kulturu i spoljne poslove u svom jučerašnjem pismu organizaciji Europa Nostra (pismo je objavljeno u medijima pre nego što je poslato primaocu, što je skandal svoje vrste) izneli stav da se manastir Dečani mora skinuti sa liste 7 najugroženijih spomenika kulture u Evropi za 2021. godinu koju je sastavila 8 aprila ove godine organizacija Europa Nostra, jer navodno manastir Visoki Dečani nije ugrožen, pošto, kako se kaže, Kosovo poštuje sve međunarodne principe zaštite-dodaje se dalje u pomenutom saoptenju i ističe da  kosovske vlasti ne samo da ne poštuju sopstvene sudske odluke, zakone, institucionalni kontinuitet odluka prethodnih vlada, nego i otvoreno skrivaju istinu o pravnom bezakonju i institucionalnom pritisku protiv SPC koji je samo završna faza pritisaka koji su još od 1999. godine počeli sistematskim uništavanjem srpske duhovne i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, devastacijom grobalja i drugih objekata kulture.

-Eparhija raško-prizrenska ovom prilikom izražava ne samo žaljenje nego i otvorenu indignaciju zbog ovakvog ponašanja prištinskih institucija koje neskriveno pokazuju pravnu nekompetentnost i nedobronameran odnos prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenoj baštini-zaključuje se u saopštenju eparhije raško prizrenske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!