ČETIRI PUTA SU POKUŠALI DA GA SPALE: Albanci traže skidanje manastira sa liste najugroženijih u Evropi

Novosti online

18. 05. 2021. u 17:13

KOSOVSKA ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala-Švarc i ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku pozvali su organizaciju „Evropa nostra“ da ukloni srpski pravoslavni manastir Visoki Dečani sa liste za ovu godinu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi.

ЧЕТИРИ ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА ГА СПАЛЕ: Албанци траже скидање манастира са листе најугроженијих у Европи

Foto D. Zečević

Oni su u pismu izvršnom predsedniku „Evropa nostra“ Hermanu Parcingeru izrazili zabrinutost zbog takve odluke te panevropske federacije za očuvanje kulturnog nasleđa, tvrdeći da je ona „nepravedna i doneta pod političkim uticajem“, preneo je Tanjug.

-Uvereni smo da je ova odluka neosnovana, jer ne odgovara činjenicama na terenu. Štaviše, na odluku očigledno utiče politika, to je praksa bez presedana u istoriji visoke reputacije organizacije ‘Evropa nostra’, navodi se u pismu.

Gervala-Švarc i Čeku su pozvali Parcingera da poseti Kosovo i Metohiju i „izbliza vidi“ u kakvom se stanju nalazi manastir Visoki Dečani.

Novosti

Oni tvrde da je „Evropa nostra“, donoseći odluku da uvrsti Visoke Dečane među najugroženije spomenike u Evropi, „zanemarila suštinsku dimenziju, kao i konsultacije sa zainteresovanim stranama“.

-Stoga vas pozivamo da dođete i razgovarate sa stanovnicima tog područja, sveštenstvom manastira, organizacijama civilnog društva, profesionalcima, lokalnim i međunarodnim bezbednosnim institucijama, međunarodnim organizacijama koje deluju na Kosovu, državnim zvaničnicima i ostalima, poručuje se u pismu, , a prenosi prištinska Gazeta Ekspres.

Gervala-Švarcova i Čeku tvrde da je Priština posvećena zaštiti svih dobara kulturnog nasleđa, posebno pravoslavnih crkava, manastira, pravoslavnog sveštenstva, vernika i manjinskih zajednica.

NAJNAPADANIJI MANASTIR U EVROPI

Četiri puta napadan oružano, manastir Viskoki Dečani je najčešće napadan objekat, ne samo Srpske Pravoslavne Crkve, već hrišćanski, na teritoriji Evrope od Drugog svetskog rata.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!