Korona okrenula građane BiH domaćem moru: Neum pun turista

S. M.

nedelja, 28. 06. 2020. u 15:49

Корона окренула грађане БиХ домаћем мору: Неум пун туриста

Neum / Foto Nezavisne Novine

U jedinom gradu BiH na moru popunjeni su skoro svi smeštajni kapaciteti u privatnom smeštaju, dok najveći hotel “Sunce”, i pored velikog interesovanja, još nije otvoren

Ovog vikenda na plažama u Neumu traži se svaki slobodan metar. U jedinom gradu BiH na moru popunjeni su skoro svi smeštajni kapaciteti u privatnom smeštaju, dok najveći hotel “Sunce”, i pored velikog interesovanja, još nije otvoren. Najavljeno je da će početi s radom od 1. jula. Pošto su zatvorene granice Evropske unije mnogi građani iz BiH odlučili su se za domaće more jer zbog korona virusa ne mogu dalje prema Hrvatskoj ili Crnoj Gori.

Plaže su uređene, gužve ima, ali nije prevelika. Cene su pristupačne i svi koji su u Neumu uživaju, poruka je ugostitelja iz Neuma.

Takođe dodaju da na plažama, i pored pojačanog dolaska gostiju, ima dovoljno mesta.

- Za one koji ne vole gužvu dostupno je i nekoliko manjih plaža koje nisu u samom gradu. Nešto veće gužve zabeležene su i na saobraćajnicama prema gradu, ali većih zadržavanja nema. Podsećamo, naznake da će Neum biti dosta posećen u vreme korone je potvrdio i Davor Krešić, predsednik Udruženja turističkih radnika opštine Neum.

Turističke organizacije apeluju na građane da poštuju propisane i preporučene epidemiološke mere, jer, jedan pogrešan potez celu priču može vratiti na početak.

Inače građanima BiH jutros nije dozvoljen tranzit kroz Hrvatsku do Neuma, potvrđeno je na graničnom prelazu Doljani. Šef smene na graničnom prelazu Doljani Suad Nuspahić rekao je da BiH nema nikakav ugovor s Hrvatskom kada je u pitanju tranzit preko Metkovića s obzirom na to da postoji alternativni put u BiH, preko Svitave, do Neuma.

Hrvatska je pre četiri dana uvela mere samoizolacije za one koji dolaze iz BiH, tako da je granicu prethodnih dana bilo moguće preći kada je u pitanju samo tranzit, ali je danas situacija nešto drugačija.

- Referišući se na informaciju i činjenicu da je građanima BiH onemogućen čak i tranzit kroz Hrvatsku, nesporno je da će ministarstvo na čijem sam čelu već sutra, prvi naredni radni dan, predložiti reciprocitet - rekla je zamenica predsedavajućeg Saveta ministara BiH i ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković.

Komentari (3)

Tibor Dunai

28.06.2020. 18:20

Super. Neka znaju da imaju more pa i tako malo što pripada Bih neka uživaju. Nije uvek tuđe slađe.