Migranti izlaze i ulaze kad hoće, kamp se proširuje na srpsku imovinu, njima i voda i struja, a našim povratnicima ništa: Srbi ogorčeni zbog dešavanja kod Bosanskog Petrovca

S. MIŠLjENOVIĆ

sreda, 10. 06. 2020. u 06:33

Мигранти излазе и улазе кад хоће, камп се проширује на српску имовину, њима и вода и струја, а нашим повратницима ништа: Срби огорчени због дешавања код Босанског Петровца

Kamp Lipa Foto Vlada Usnko sanskog kantona

Naši sunarodnici poručuju da kamp u selu Lipa mora da bude zatvorenog tipa i da neće da trpe torturu migranata
PREDSTAVNICI Srba u Federacije BiH, zajedno s meštanima sela Lipa kod Bosankog Petrovca, održali su juče sastanak i protestno okupljanje kod migrantskog kampa u pomenutom selu. Blizu stotinu Srba je poslalo poruku svim nivoima vlasti u BiH da neće više trpeti torturu migranata.

- Kamp mora biti zatvorenog tipa. Sada migranti ulaze i izlaze kad hoće. To se mora rešiti. Takođe se mora zaposliti još veći broj policajaca koji bi obezbeđivali i kamp i šire područje oko njega - kaže, za "Novosti", Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

On dodaje da je jedan od zaključaka s pomenutog skupa da se za pomoć obrate Predsedništvu BiH.

- Uputićemo apel tročlanom Predsedništvu BiH da započne razgovore s predstavnicima Pakistana, Iraka, Irana i Avganistana o tome da se ilegalni migranti iz tih zemalja isele iz BiH - poručio je Radanović.

DO SADA 200 NAPADA ODBOR za zaštitu prava Srba u FBiH do sada je evidentirao više od 200 napada na živote i imovinu povratnika u FBiH, koje su izvršili migranti iz afro-azijskih zemalja.

On kaže da se, nažalost, kamp proširuje na privatnu srpsku imovinu, što nikako ne sme da se dopusti.

- Migranti su dobili vodu i struju u kampu, a srpski povratnici već dvadeset godina od završetka rata i dalje traže infrastrukturu u selima oko Petrovca jer je nisu dobili od vlasti iz Federacije BiH, što je velika sramota - ističe Radanović.

Podrška Srbima koji žive na području FBiH stigla je i od predsednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića.

- Srbi se osećaju nesigurno u opštinama FBiH zbog problema koje izazivaju migranti. Institucije na nivou BiH nisu bile spremne na problem koji se odnosi na migrante. Rezultat toga je formiranje kampova, iako niko u lokalnim zajednicama ne želi da prihvati migrante - rekao je Čubrilović, i izrazio nadu da će institucije BiH imati razumevanje za Srbe u FBiH koji se osećaju nesigurno zbog problema koji na terenu izazivaju migranti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Dragan Bgd

10.06.2020. 08:34

Samo polako, videcete sta ce biti za par godina. Pa, opet glasajte, znate vec za koga, da mu ime ne spominjem.

NEDIM

10.06.2020. 09:26

Što se lažemo emigranti nisu pali s neba, znamo s kojeg pravaca i no non stop hi guraju u Bosnu da nam zgorćavaju i sad se pravite pametin i dobricama.