Bio je svedok Hrista Boga, darodavca večnog i neprolaznog života Sahranjen protojerej-stavrofor Momčilo Krivokapić

Novosti Online/V.KADIĆ-M.SEKULOVIĆ

četvrtak, 30. 04. 2020. u 17:34

Био је сведок Христа Бога, дародавца вечног и непролазног живота Сахрањен протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je Svetu zaupokojenu liturgiju sa opelom
U KOTORSKOM naselju Škaljari sahranjeni su zemni ostaci protojereja-stavrofora Momčila Krivokapića (76), arhijerejskog protoprezvitera bokokotorskog, koji je više od pedeset godina obavljao svešteničku službu, a svojim parohijanima prenosio britke reči, ljubav prema Bogu i svom narodu. Kovčeg sa njegovim posmrtnim ostacima na rukama je prenet do kotorske rive, dok se na ulicama drevnog grada narod spontano okupljao da isprati svog voljenog sveštenika. Prethodno je u crkvi Svetog Nikole, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio Svetu zaupokojenu liturgiju sa opelom.

- Bio je svedok Hrista Boga, darodavca večnog i neprolaznog života. Bio je to od svoje mladosti, od svoga detinjstva, sledeći stope svoga stradalnoga oca Rista, koji je posle ubistva Mitropolita Joanikija i preko 120 najboljih sveštenika bio proteran, zajedno sa drugim sveštenicima iz Crne Gore i bio primljen u Doboju u Bosni. Tu je bio sveštenik i tu je otac Momo i odrastao, kazao je mitropolit Amfilohije.

- Bog ga je udostojio da je ovde preko pedeset godina služio Bogu i rodu. I prineo je sebe i domaću crkvu svoju, i mnoge druge duše Gospodu na dar. I prelazeći iz ovoga prolaznoga smrtnoga života, on zadobija onaj večni i neprolazni život, Carstvo nebesko, kome je služio čitavoga života kao ispovednik istinske i prave vere Hristove.

Mitropolit je podsetio da je otac Momo jedan od prvih, koji je nakon velikog stradanja Crkve Božje u Crnoj Gori, kao mlad došao u Kotor, na poziv oca Bogoboja. Dodao je da kao mlad sveštenik nije na Grahovu ispoštovao oceubicu Kovačevića, što ga zamalo nije koštalo života.

- Taj isti Kovačević je učestvovao i u ubistvu Mitropolita Joanikija, što Momo tada sigurno nije znao – to smo tek kasnije otkrili, podsetio je vladika Amfilohije, dodajući da protu ispraćamo na dan kada se dogodio zločin u Murini od strane “savremenih nacifašista zvanih NATO pakt”.

- Pa je red da se danas, njega ispraćajući, setimo i Miroslava, Olivere, Julije, Vukića, Milke i Manojla, koji su na današnji dan ubijeni u Murinu. Treba se i njih setiti jer i oni su postradali mučenički, na pravdi Boga, od savremenih nacifašista, kazao je Vladika.

- Nažalost, crnogorska vlast sramno podržava te savremene nacifašiste. Sramno je to priznati i postati sastavni deo toga savremenog nacifašizma.

Od svog duhovnog oca oprostio se i paroh grbljanski prota Mijajlo Backović, koji je rekao da je teško poverovati da neko ko je visoko stajao i svetleo kao svećnjak na gori može umreti.

- Zato znamo, oče Momo, da si zaspao i da ćeš se probuditi u životu večnom, neprolaznom, pred svojim precima, pred svim onim velikim kosovskim borcima, pred onim koji su počinuli u Cucama posle Kosovske bitke. I znamo da ćeš imati šta da kažeš i sučim da izađeš pred Miloša i pred druge srpske vitezove - rekao je prota Mijajlo.

Potom je sveštenik Nemanja Krivokapić, sin usnulog u Gospodu, zahvalio mitropolitu Amfilohiju:

- Ne opraštamo se samo od člana porodice. On je stub, on je sve. Zato nam vaša podrška puno znači i na tome vam puno hvala, rekao je otac Nemanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)