Veliki broj Beranaca krenuo je jutros u organizaciji Eparhije budimljansko-nikšićke u Podgorici. Organizovanosu krenuli i vernici iz Murine, Plava, Andrijevice, Rožaja, ali i Mojkovčani, Bjelopoljci, građani Kolašina.


Mitropolija crnogorsko-primorska organizuje svečanu proslavu Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici a, kako je saopšteno, ove godine Svetosimeonovska litija ima poseban značaj, jer se odvija u atmosferi borbe Crkve za odbranu svojih svetinja i protiv bezakonog Zakona o slobodi veroispovesti.


-Takođe, ovogodišnja litija nosi sa sobom nemerljivu radost. Došao nam je najveći svedok i ispovednik jedinstva Crkve u današnjem Pravoslavlju, Mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije. On jesa četvoricom svojih episkopa u posetu Crnoj Gori, i doneo je blagoslov ukrajinskih svetinja, pružio podršku Crkvi u Crnoj Gori u odbrani svetinja, saopštenovje iz Mitropolije crnogorsko-primorske.


Mitropoliti Onufrije će predvoditi veliku litiju ulicama glavnog grada sa početkom u 11 sati. Pre toga u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja, služiće se Sveta arhijerejska liturgija, koju će služiti veliki broj arhijereja Ukrajinske Pravoslavne Crkve moskovske Patrijaršije i Srpske Pravoslavne Crkve.Nakon Svete liturgije, krenuće krsni hod u slavu Svetog Simeona do manastira na Nemanjinom gradu, mesta rođenja ovog našeg velikog zaštitnika i rodonačelnika svetorodne loze Nemanjića.


-Ovom prilikom, sve crkvene opštine pozivaju i organizuju verni narod da uzme učešće u ovom istorijskom događaju, saopšteno je iz Mitropolije.