Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da je Zakon o slobodi veroispovijesti iskorišćen da se protiv Crne Gore povede krstaški rat. Protestne litije, kako je rekao, nemaju nikakve veze sa zakonom, već je, kako smatra , namera da se Crna Gora predstavi kao srpska država, kojoj bi se poništila nezavisnost izglasana na referendumu 2006. godine. On ovu tvrdnju temelji na ikonografiji koja se može sresti na litijama.

Pročitajte još: Diplomatski skandal trese Balkan: Crnogorski ministar uporedio Vulina sa nacistima

- Protesti nemaju veze sa zakonom, jer da je tako, zakon bi se primenio, pa bi videli da li on ugrožava bilo čija prava. Vidimo da to nije slučaj. Vidimo ikonografiju na skupovima, kako se označava teritorija Crne Gore kao srpske države, vidimo crtanje srpskih motiva. Namera je da se Crna Gora predstavi kao srpska država, da se poništi državna nezavisnost i naša zemlja ponovo vrati pod skute Srbije, kako bi se o sudbini Crne Gore odlučivalo van naših granica, kazao je Bošković za Radio Crne Gore. -Ne postoji sila koja nas može preobratiti u teokratsku državu.

Bošković je naveo da su odnosi sa Srbijom najlošiji od obnove nezavisnosti.

- Poruke koje stižu iz Beograda o pomoći srpskom narodu I SPC dodatak priči da se što više građana na popisu stanovništa u Crnoj Gori 2021. godine izjasni kao Srbi, što ima za cilj stvaranje srpskog karaktera Crne Gore, kazao je Bošković.