Zbog sumnje da su od novembra 2011. godine do kraja 2019. godine budžetu Crne Gore pričinili štetu u iznosu većem od 3,5 miliona evra službenici SPO-a uhapsili su osam osoba među kojima se našla načelnica Poreske uprave područne jedinice Podgorica, Stanislava Beba Martinović. Oni se terete za stvaranje kriminalne ogranizacije, zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje isprava.

Zbog istih dela uhapšene su Rajka Simonović rukovoditeljka odeljenja za inspekcijski nadzor i poreska inspektorka Nevenka Đurović. Specijalnim tužiocima privedeni su i Marina Perović bivša državna sekretarka u Ministarstvu finansija te Dragan Vujošević samostalni savetnik u Ministarstvu finansija.

Osim državnih službenika na spisku za hapšenje našli su se Bjelopoljac Refad Kolić osnivač i izvršni direktor pravnog lica „Braća Kolić" i ovlašćeni zastupnik pravnog lica „Migi", Tamara Kovačević osnivač i izvršni direktor pravnog lica „Trend trade" i B.R. odgovorno lice pravnog lica „Okov".

Krivičnom prijavom obuhvaćeno je i pet službenika Poreske uprave iz Podgorice i šest odgovornih lica u pravnim licima. Sumnjiče se da su osnovali kriminalnu organizaciju sa zadatkom da više pravnih lica sa teritorije Crne Gore ostvare imovinsku korist u vidu nezakonitog povraćaja PDV kredita.

"Na način što će im se u postupku inspekcijskog nadzora od strane Poreske uprave Crne Gore kao valjane priznati fakture za robu i usluge koje stvarno nisu isporučene, pružene, plaćene, niti izvršene, koje će biti ispostavljene od pravnih lica koje su osnivali drugi članovi ove kriminalne organizacije. Na osnovu tih fiktivnih faktura od strane poreskih službenika su sačinjavana nezakonita rješenja o povraćaj PDV-a, saopšteno je iz policije.

"M.P. i D.V. su, sumnja se, kao članovi drugostepene komisije Ministarstva finansija suprotno članovima Zakona o opštem upravnom postupku protivpravno obustavili upravni postupak naplate poreske obaveze za jedno pravno lice i onemogućili državu Crnu Goru da naplati porez u iznosu većem od 400. 000 evra, čime su tom pravnom licu pribavili korist u istom iznosu. Na ovaj način, osumnjičena lica su u periodu od novembra 2011. godine do kraja 2019. godine budžetu Crne Gore pričinili štetu u iznosu većem od 3,5 miliona eura, dodaje se u saopštenju.

Iz Poreske uprave ističu da blisko sarađuju sa nadležnim organjima.

"Zbog sumnje na utaju poreza i sprovođenje lažnog stečaja tokom 2019. godine Upravi policije i Tužilaštvu dostavljeno je 28 inicijativa za utvrđivanje osnova za pokretanje krivičnog postupka, a podnete su i krivične prijave protiv tri pravna i tri odgovorna lica u pravnim licima. S druge strane, imajući u vidu da su službenici PU dužni u svojim postupcima dosljedno primjenjivati poreske propise, to isti, jednako kao i sami poreski obveznici, podježu utvrđivanju odgovornosti od strane nadležnih organa u slučaju postojanja sumnje na zloupotrebu službenog položaja ili izvršenje radnji iz domena krivične odgovornosti", istakli su iz PU.

Dodaju da treba poštovati prezumpciju nevinosti do okončanja postupka

Hapšenje je nastavak akcije "Klap" započete u maju prošle godine kada su istražitelji zbog sumnje da su oštetili državu za skoro pet miliona evra podneli prijave protiv dvadesetak osoba i pravnih lica.