HOĆE li 13. novembar, dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, postati crnogorski praznik kulture ili će i ovog puta to ostati samo pusta želja predlagača - Demokratskog fronta, čiji predstavnici su ovih dana dostavili Skupštini Crne Gore izmene i dopune zakona o državnim praznicima. I ranije je ovo pokušavano, ali nikada nije ostvareno.

- Ovim zakonom se uvodi novi praznik sa ciljem da se afirmišu kultura i stvaralaštvo jedne od najvažnijih istorijskih ličnosti Crne Gore Petra II Petrovića Njegoša, vladara, vladike, pesnika i filozofa. Njegovo bogato književno stvaralaštvo na najbolji način promovisalo je i promoviše Crnu Goru u svetu unazad dva veka, a činjenica da su njegova dela prevedena na mnoge strane jezike dokazuje njegovu književnu veličinu, univerzalnost i neprelaznost - navodi se u obrazloženju DF.

Poznato je da su se predstavnici Bošnjačke stranke minulih godina veoma žustro protivili ovom predlogu. Neki od njihovih ideologa, Njegoša su nazivali "genocidnim pesnikom" čija je istraga poturica iz "Gorskog vijenca" tumačena kao arhetip etničkog čišćenja. Oni i danas smatraju da se državnim praznikom želi proglasiti dan kako bi se njime ugrozio koncept građanske Crne Gore. "Novostima" je rečeno u vrhu Bošnjačke stranke da neće glasati za taj predlog ukoliko se on nađe na dnevnom redu parlamenta.

Pročitajte još - O večnoj kući crnogorskog vladike: Zašto je izneveren Njegošev amanet?

Poslanik DF Jovan Vučurović veruje da će ovog puta njihov predlog proći skupštinsku proceduru i biti prihvaćen od opozicije i dela vladajuće koalicije.

- Očekujemo da glasaju za naš predlog. Iako o nekim ljudima iz vlasti i opozicije mislimo da su svojim političkim delovanjem izdali tradicionalnu Crnu Goru, ne verujemo da je taj stepen izdaje toliko pretvoren u ludilo pa da ne podrže predlog koji je, što bi Njegoš rekao, iz glave celog naroda - saopštio je Vučurović.

Nije prvi put da ovaj predlog bude odbijen

U Demokratskoj partiji socijalista još nisu spremni da saopšte da li podržavaju ovaj predlog poslanika Demokratskog fronta.

NEMA NjEGOŠEVOG JEZIKA

I U prošlosti su stizale vesti da Njegoš nije za praznovanje. Mislim da je organ koji je takve odluke donosio u pravu. Nije Njegošev datum rođenja značajan za ovu Crnu Goru u kojoj se više ne govori njegovim jezikom niti pismom, gde se više ne azbuči niti ćiriliči - kaže za "Novosti" Novica Đurić, predsednik Udruženja književnika Crne Gore. - Podržavam odluku da o Njegošu ne mogu niti imaju moralni kredibilitet da odlučuju oni koji su prećutali, istina i nagrađivali, one koji su po belom svetu pričali kako je Njegoš genocidni pesnik, da je falsifikator istorije, da je izmislio istragu poturica i drugih fukarluka koje čovek ne može ni da izgovori, a kamoli napiše.