Žabljak proslavio svoju krsnu slavu Preobraženje Gospodnje (FOTO)

M. Drobnjak

ponedeljak, 19. 08. 2019. u 18:45

Жабљак прославио своју крсну славу Преображење Господње (ФОТО)

Foto M.D.

Liturgiju su pojanjem pratili profesori i učenici Prizrenske bogoslovije. Prazničnom bogosluženju prisustvovao je veliki broj broj vernika žabljačkog kraja i gostiju ovog grada

SVETOM arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Hristovog Preobraženja koju su služili episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije i raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom na Žabljaku je proslavljen praznik Preobraženja Gospodnjeg, slava žabljačkog Sabornog hrama i slava grada podno Durmitora.

Liturgiju su pojanjem pratili profesori i učenici Prizrenske bogoslovije. Prazničnom bogosluženju prisustvovao je veliki broj broj vernika žabljačkog kraja i gostiju ovog grada. Nakon molitve i pričešća vernika, krenula je litija ulicama grada koju su predvodili vladike sa sveštenstvom.

Pročitajte još - SABOR “PREOBRAŽENjE” U ŽIČI: Hrisovulja poeziji duhovnog poziva

Potom je u parohijskom domu obavljeno blagosiljanje slavskog kolača i grožđa, narodno veselje i trpeza ljubavi u porti parohijskog doma.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, čestitajući praznik Preobraženja Gospoda i pozdravljajući vladiku raško-prizrenskog Teodosija rečima srdačne dobrodošlice, poručio da je veliki blagoslov za ovo mesto što su koreni episkopa Teodosija iz ovih krajeva i da granica, koja je veštački postavljena, neće moći da podeli braću.

Domaćini slave bili su bratstvo Šibalića zajedno sa episkopom Teodosijem Šibalićem a obavezu da bude domaćin slavlja iduće godine preuzeo je Milenko Mitrović.

Crkvena opština Žabljak uručila je episkopu Teodosiju i episkopu Joanikiju na dar panagije.

U nastavku tradicionalnog Preobraženjskog sabora upriličeno je crkveno-narodno veselje i trpeza ljubavi, koju su, u porti Parohijskog doma, organizovali Crkvena opština Žabljak i bratstvo Šibalića, domaćini ovogodišnje slave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije