CRNOGORSKI PREMIJER: Crkve pripadaju narodu, odnosno državi! Pozitivno mišljenje Venecijanske komisije o nacrtu zakona o slobodi veroispovesti

Tanjug

22. 06. 2019. u 14:40

ЦРНОГОРСКИ ПРЕМИЈЕР: Цркве припадају народу, односно држави! Позитивно мишљење Венецијанске комисије о нацрту закона о слободи вероисповести

Foto Tanjug

Podgoričke Vijesti tvrde da je Venecijanska komisija na plenarnoj sednici usvojila pozitivno mišljenje o nacrtu zakona o slobodi veroispovesti, a da je Srbija jedina bila protiv
Podgoričke Vijesti tvrde da je Venecijanska komisija na plenarnoj sednici usvojila pozitivno mišljenje o nacrtu zakona o slobodi veroispovesti, a da je Srbija jedina bila protiv utvrđenog stava da "zakonski tekst donosi značajne pozitivne promene postojećeg zastarelog zakonodavstva".

Kako dalje navodi list, protiv utvrđenog stava glasala je jedino Srbija, odnosno njen predstavnik Čedomir Backović, dok je Bosna i Hercegovina bila uzdržana.

Crnogorska Vlada objavila je u petak da je VK na plenarnoj sednici usvojila pozitivno mišljenje o zakonu o slobodi veroispovesti, dok je koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko primorske protojerej-stavrofor Velibor Džomić rekao da, prema nezvaničnim informacija, mišljenje nije pozitivno.

Mišljenje VK inače još nije objavljeno, a trebalo bi da bude u ponedeljak.

PROČITAJTE JOŠ: Neće biti otimanja srpskih svetinja

Crnogorski ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović, koji je prisustvovao sednici kao predlagač zakona, izjavio je za Vijesti da je usvajanje mišljenja "veliki napredak za izlazak iz staromodnog zakonodavstva 70-ih".

"VK je konstatovala da je zakon usklađen sa odgovarajućim protokolom Evropske konvencije o ljudskim pravima", rekao je on.

Ključno, međutim, i s gledišta Srbije sporno je pitanje imovine SPC.

MARKOVIĆ: CRKVE PRIPADAJU NARODU, ODNOSNO DRŽAVI


Vlada Crne Gore neće uređivati ko će i kada ići u crkve i manastire, ali one pripadaju narodu, odnosno državi Crnoj Gori i to niko ne može osporavati, rekao je danas crnogorski premijer Duško Marković.


"Od Venecijanske komisije, kroz mišljenje na Zakon, dobili smo potvrdu naše slobode, nezavisnosti i demokratskog potencijala. Državi je Ustavom dato pravo da uređuje sva društvena pitanja - ne na nečiju štetu, nego u interesu svakog građanina i njegovih prava i sloboda. Tako će biti i sa ovim zakonom", tvrdi Marković, prenosi RTCG.


On je o predloženom zakonu o slobodi veroispovesti govorio u Kolašinu na opšitnskoj konfereniji DPS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Bran

22.06.2019. 15:31

O slobodi veroispovesti??? Da se ne lažemo, u pitanju je sloboda otimanja crkvene imovine!!!

Simon

22.06.2019. 16:52

Da li Venecijanska komisija uredjuje pitanja imovine Vatikana.E zaludeli crnogorski politicari.U uvodu si dobro poceo crkve pripadaju narodu,a onda nastavio po crnogorski ,a narod je drzava.Od kada je sveta i modernog hriscansrtva crkvama upravljeju crkvene prganizacije,koje su u modernom svetu odvojene od drzave,Zasto je drugacije u Crnoj Gori.

Mississauga

22.06.2019. 17:34

Ne znam čemu ovolika priča ? Crkve su i naše i vaše . I mi i vi smo Srbi !!!

Црногорац по женине линије

22.06.2019. 17:53

Марковић никад није био баш много паметан. Кад би се применила правила логике на оно што је рекао, закључило би се да је народ исто што и држава. Међутим, то у ЦГ свакако није случај.

Grof

22.06.2019. 19:18

Znaci sada srbi u crnoj gori mogu da prisvajaju dzamije i u njima prave zurke! Super!

Dragan

22.06.2019. 21:04

Ne treba se mnogo stresirati, danas je ovaj sutra drugi zakon,sve je prolazno

South Guard1969

22.06.2019. 21:21

Oni otimaju crkvena zemljišta koja su blizu plaža itd ,njih najmanje interesuju objekti...

Aco

23.06.2019. 02:21

Nikad nisam vecu glupost cuo.Crkva pripada drzavi???Pa Crkva je starija od drzave posebno od CG.Crna Gora je nastala na Berlinskom kongresu ujedinjenjem Hercegovine i Zete dviju srpskih država.

alex miles

23.06.2019. 06:46

Bilo kako god bilo, jedno stoji, a to je da crkve i crkvena imovina ne PRIPADA POPOVIMA I CRKVI VEC NARODU !A POPOVI MOGU DA SKACU I SKAKUCU KOLIKO IM VOLA !

nadnacionalni ateista

23.06.2019. 08:47

Pravoslavne, Islamske i Katoličke bogomolje na teritoriji jedne države su kulturna dobra te države, pripadaju građanima te države i svako ko želi bilo odakle da dolazi može da ih posjeti.