VLADA Crne Gore je na poslednjoj sednici dala saglasnost da vlasnici firme "Kolašin rizort i spa" koji se kriju iza ofšor firme iz Malezije dobiju crnogorski pasoš preko projekta izgradnje kondo hotela u Kolašinu. Predlogom Vlade, ovaj kondo hotel biće uvršćen u "listu razvojnih projekata u oblasti turizma", što je osnov za dobijanje "crnogorskog državljanstva". Planirana je investicija izgradnje hotelskog kompleksa sa 4 zvezdice u Kolašinu, predračunske vrednosti od 11,36 miliona evra, a namera investitora je da otvori 66 novih radnih mesta u kompleksu koji će imati 93 smeštajne jedinice i 380 ležaja.

U samoj odluci Vlade nisu navedena imena predstavnika kompanije i potencijalnih novih državljana Crne Gore. Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, osnivač ove kompanije je ofšor firma "Orijental manadžment INC" iz Malezije, a predstavnik vlasnika u bordu direktora i mogući novi državljani su Rohžan Ara Kovduri, Mohamed Abdul Alim Kovduri i Salim Kovduri Nirjhor.

Ime Mohameda Abdula Alima Kovdurija javnosti je poznato odranije. Naime, on je vlasnik i kompanije "Silk rizort i spa", koja pre tri godine kupila kolašinski hotel "Lipka" za 6,9 miliona evra od Prve banke, a u kojoj je pojedinačno najveći akcionar brat predsednika države, Aco Đukanović.

PROČITAJTE JOŠ - Prvi CG pasoši idu Arapima?

Prva banka je tada od ukupne cene naplatila 1,5 miliona evra, dok je za naplatu ostatka od 4,9 miliona odobrila kredit sa rokom otplate od 10 godina i kamatom od četiri odsto na godišnjem nivou.

Mohamed Abdul Alim Kovduri, osim kompanije "Silk rizort end spa", u Crnoj Gori je osnovao još dve firme i to "Jork hotels end rizorts", koja je registrovana 13. aprila 2016. godine, a bavi se upravljanjem nekretninama uz naknadu. On je i vlasnik kompanije "Kolašin rizort end spa", koja je, prema podacima CRPS osnovana u martu iste godine. Delatnost te firme je - hoteli i sličan smeštaj. Dve kompanije nalaze se na istoj adresi u Podgorici, do je jedna registovana na kolašinskoj adresi, a u svakoj od njih izvršni direktor je Stefan Stojanović.


Odlukom Vlade Crne Gore u naredne tri godine, najviše 2.000 investitora moći će da dobije crnogorsko državljanstvo, a sve u cilju ekonomskog razvoja, većeg obima ulaganja i rasta životnog standarda garađana. Zainteresovani za sticanje crnogorskog pasoša kroz investicije moraju zadovoljiti kriterijume polaganja na račun države Crne Gore 450.000 evra u primorskom regionu i Podgorici, odnosno 250.000 evra u severnom regionu i centralnom regionu osim Podgorice, kao i 100.000 evra namenjenih manje razvijenim područjima. Osim toga, kandidat mora da položi 15.000 evra za sebe, po 10.000 evra za najviše četiri člana porodice, i po 50.000 evra za svakog narednog člana porodice.

Kovduri je kupio kolašinski hotel „Lipka“

KRITERIJUMI

PROJEKTI na osnovu kojih će moći da se stekne crnogorsko državljanstvo, mogu biti hoteli sa najmanje 5 zvezdica, 60 smeštajnih jedinica i najmanje 80 novozaposlenih u primorskom regionu i Podgorici. Na severu, potrebno je da hotel ima najmanje 4 zvezdice, 35 smeštajnih jedinica i 25 novozaposlenih. Minimalna vrednost projekta na primorju i u Podgorici je 15 miliona evra, dok je na severu minimalna vrednost pet miliona.