NAJOŠTRIJE osuđujemo slučaj nasilja nad Andreom Sekulić u diskoteci "Selekt" u Kolašinu, u kojem je okrivljen pripadnik Uprave policije iz Centra bezbednosti Tivat Ivan Bojić, saopšteno je iz NVO Centar za ženska prava. Iz ove ustanove ocenjuju kao "zabrinjavajuću odluku osnovnog državnog tužioca u Kolašinu da ovaj slučaj rodno zasnovanog nasilja nad ženom kvalifikuje kao prekršaj, a ne kao krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti".

Pročitajte još - DEVOJKA DOBILA BATINE U NOĆNOM KLUBU: Policajac me tukao dva puta (FOTO)

- Ovo tim pre što je za ovo delo okrivljen službenik Uprave policije koji je svojim ponašanjem žrtvi naneo ozbiljne fizičke povrede, a uvredama, pretnjama i ponašanjem iskazao izrazito diskriminatoran stav prema oštećenoj kao ženi - smatraju u Centru za ženska prava. - ODT Kolašin je odluku o kvalifikaciji dela doneo pre nego je saslušao oštećenu, bez uvida u kompletnu medicinsku dokumentaciju, fotografije povreda koje oštećenoj nije veštačio niko od sudskih veštaka. Ovakvim postupanjem, ODT Kolašin minimizira posledice nasilja prema ženama, što predstavlja svojevrsnu institucionalnu diskriminaciju žrtava i ne deluje kako bi trebalo na počinioce ovih krivičnih dela.

U ovoj ustanovi će oštećenoj omogućiti besplatno pravno zastupanje i sa najvećom pažnjom pratiti postupanje institucija u ovom predmetu, koji je od posebnog značaja za zaštitu ravnopravnosti i zaštitu žena od nasilja.

- To predstavlja obavezu države propisanu nizom nacionalnih i međunarodnih propisa i strateških dokumenata i jedan od ključnih kriterijuma za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji - dodaju u Centru.

- Apelujemo na VDT da spornu odluku kolašinskog tužioca preispita i vrati na ponovnu ocenu i odluku.

Iz Centra sugerišu Ivici Stankoviću da predloži mere koje će omogućiti zaštitu oštećene, koja je izostala usled činjenice da se okrivljeni nalazi na slobodi i nesmetano kreće u blizini njenog mesta stanovanja, ali i da preispita pokretanje istrage i protiv onih lica koja su propustila da slučaj prijave policiji i drugim radnjama pokušali da umanje odgovornost počinioca nasilja.

INCIDENT

DO prebijanja Sekulićeve došlo je, kako je ona tvrdila, a o čemu postoje i video-snimci, ispred toaleta u diskoteci "Selekt". Kako je Kolašinka tvrdila, policajac ju je iz čista mira tukao u dva navrata, a spasla ju je grupa mladića, dok je osoblje sve nemo posmatralo.