SOBNI sat Petra Drugog Petrovića Njegoša, koji se nalazi na spisku trezorskih vrednosti Muzeja Cetinje iz 1975. godine, ali koji nije uveden u knjige inventara Državnog, niti Njegoševog muzeja, izložen je u riznici Cetinjskog manastira, saopštili su iz Narodnog muzeja Crne Gore, čime je rešena enigma gde se nalazi vredni eksponat, o čemu su "Novosti" u više navrata pisale.

- Sat se nalazi na spisku trezorskih vrednosti upućenom Narodnoj banci Jugoslavije, koji je 1975. godine potpisao tadašnji direktor Muzeja Cetinje. Napominjemo da ovaj predmet nije uveden u knjige inventara Državnog muzeja, kao ni Njegoševog muzeja. U knjizi Jevta Milovića, "Njegoš u slici i riječi" nalazi se fotografija sata sa legendom ispod - "Njegošev sobni sat", ali bez obrazloženja gde je snimljen, ili gde se nalazi - istakli su iz Narodnog muzeja.


PROČITAJTE JOŠ: CG: Neće dati skrivanje iza mantije i krsta?

Podsećaju da se u Njegoševom muzeju nalazi sat iz 19. veka, koji je Narodnom muzeju Crne Gore poklonio antikvar Dušan Ivanović iz Pariza. On je 1986. posetio Cetinje, i kako je zapisano u ondašnjoj štampi, godinu dana kasnije poslao je taj vredan poklon Narodnom muzeju Crne Gore.

- Činjenica je da ta dva sata nisu evidentirana u zakonom propisanim knjigama, što je predstavljalo dodatne probleme u radu Revizione komisije. Narodni muzej Crne Gore će i u narednom periodu pažljivo preispitivati sve evidentirane i prijavljene nedostatke muzejskog materijala, kako bi za sve nedostajuće predmete bili pokrenuti postupci kod nadležnih organa - navode iz muzeja.

Osnovno javno tužilaštvo na Cetinju formiralo je predmet po krivičnoj prijavi muzejskog tehničara Aleksandra Berkuljana, u kojoj tvrdi da je iz Narodnog muzeja Crne Gore nestalo više od 2.900 predmeta, među kojima 15 skulptura, dve slike, sedam komada oružja, više slika i grafika i više od 20 komada originalnog Njegoševog nameštaja iz Biljarde.

PROČITAJTE JOŠ: DVE GODINE ZA PREBIJANjE BIVŠE SUPRUGE: Viši sud u Bijelom Polju potvrdio presudu Dženelu Alihodžiću

Bivši direktor Narodnog muzeja Pavle Pejović osumnjičen je da je nasavesnim radom omogućio da iz te ustanove nestanu predmeti. Prilikom saslušanja u tužilaštvu na Cetinju on je negirao da ima bilo kakve veze sa nestankom brojnih vrednih eksponata.

Narodni muzej

NESTALE VREDNOSTI

RAZNO posuđe, Njegošev nameštaj, stolovače, džeferdari, jatagani, slike, skulpture, decenijama su se nesmetano iznosili iz Narodnog muzeja Crne Gore. Još se prepričava događaj od pre dve decenije kada je jedan od funkcionera u svoj kabinet "ugurao" Njegošev sto! Pošto mu nije odgovarala visina, odsekao je nogare! Iz muzeja su odneta vredna dela poput slika Vlaha Bukovca ili jatagana Novaka Miloševa Vujadinovića. Skupoceno sečivo bilo je ukrašeno sa 58 dragulja.