JEDNA od sedam opština u Crnoj Gori u koja je prošle godine zabeležila negativan demografski priraštaj je Petnjica. U ovoj opštini je prošle godine rođena svega 41 beba, a broj umrlih je povećan za 15.

- Usled teškog socioekonomskog statusa stanovništva, loše putne mreže, zatvaranja radnih mesta i gašenja fabrika, što je prouzrokovano pljačkaškim privatizacijama, prisutna je snažna migracija stanovništva iz severne u centralnu i južnu regiju, kao i van granica naše zemlje. Osim migracije, opštine na severu zemlje suočavaju se i s negativnim prirodnim priraštajem. U prvih devet meseci 2018. godine prirodni priraštaj bio je negativan u čak 15 crnogorskih opština, među kojima je i Petnjica - kaže član predsedništva OO Demokratska Crna Gora Nihad Rastoder.

On dodaje da se prema podacima za 2015. mesečno na području cele opštine rađala samo jedna beba.

Pročitajte još - ALARMANTNO: Sve nas je manje, godišnje gubimo 35.000 duša

- Danas u Petnjici osnovnu školu pohađa ukupno 58 đaka prvaka, sa trendom pada broja učenika iz godine u godinu. Samo u zaseoku Ćemani, u selu Vrbica, od ukupno 57 kuća, čak 41 je prazna. Trenutno u pomenutom zaseoku živi oko 50 stanovnika, a od toga je 11 dece. Masovni odlazak mladih uslovljava krajnje neizvesnu budućnost ove opštine. Stanje je više nego alarmantno, i svima je jasno da su neophodne hitne mere i kapitalna ulaganja, kako bi građani Petnjice, i uopšte severne regije, ostali na svojim ognjištima - kaže Rastoder, i naglašava da je Petnjici potrebna nova demografska politika.

U tom smislu Demokrate predlažu tri konkretna rešenja: da se lokalna socijalna politika fokusira na stimulisanje nataliteta za svako novorođeno dete, da se pruži pomoć mladim bračnim parovima pri zaposlenju, ali i da opština subvencioniše nabavku udžbenika i, posebno, da pomogne roditeljima socijalno ugroženih učenika.

- Preduzimamo niz mera kako bismo zaustavili migraciona kretanja. Nije da nema rezultata, ali moramo svi da radimo na rešavanju ovog problema, koji ne muči samo Petnjicu - kaže predsednik opštine Petnjica Samir Agović.

OČEKUJU PODRŠKU PODGORICE

U PETNjICI, na sreću, još ima mladih. Prošle godine je sklopljeno 28 brakova i, što je važno, nije bilo razvoda - kažu u ovoj opštini, odakle su sve oči uprte prema Podgorici, od koje očekuju znatno jaču materijalnu podršku kako bi se sprečila seoba sa severa na jug države.