AKCIJE ATLAS BANKE: Do stečaja kratak rok

I. D. S.

subota, 23. 02. 2019. u 09:53

АКЦИЈЕ АТЛАС БАНКЕ: До стечаја кратак рок
Postojeći Akcionari Atlas banke će moći najkasnije do ponedeljka da otkupe preostale akcije. Bez investitora, država oštećena za 220 miliona

AKCIONARI Atlas banke imali su šansu da do četvrtka obave dokapitalizaciju te finansijske ustanove u odnosu na procenat vlasništva. Kako je taj rok istekao, zainteresovani akcionari najkasnije do ponedeljka mogu da otkupe preostale akcije, bez obzira na procenat vlasništva u banci. Ukoliko ni do tada niko od njih ne bude zainteresovan za kupovinu, privremena uprava će akcije banke ponuditi kupcu koji trenutno nije akcionar i on bi morao da kupi sve ponuđene akcije, odnosno njih 88.700 procenjenih na 22 miliona evra. U slučaju da ne bude zainteresovanih ivestitora, Atlas banka neće moći da izbegne stečaj, što bi za finansijski sistem značilo štetu od 220 miliona evra.

- Do danas niko od postojećih akcionara Atlas banke u privremenoj upravi po osnovu prava preče kupovine nije izvršio upis i uplatu akcija u iznosu koji je srazmeran njihovom učešću, za šta je, shodno uslovima javnog obaveštenja, bio ostavljen rok od 30 dana - saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore.

- Postojeći zainteresovani akcionari mogu, zaključno sa ponedeljkom, izvršiti uplatu celokupnog iznosa emitovanih akcija. Ukoliko se to ne desi, privremeni upravnik je, saglasno Zakonu o bankama, dužan da donese novu odluku o emisiji akcija banke radi njihove prodaje licima koja nisu postojeći akcionari banke.

Eventualni investitor, koji bi sa 22 miliona evra dokapitalizovao Atlas banku, postao bi većinski vlasnik i preuzeo upravljanje i bankom i svom imovinom i firmama koje su založene kod nje. Prema najavama iz vrha države, za dokapitalizaciju banke koja ima više od 94.000 klijenata sa depozitima oko 202 miliona evra, zainteresovani su spoljni investitori.

Pročitajte još - AFERA “ATLAS”: Guverner oštetio banku za 80 miliona!?

Guverner Centralne banke Radoje Žugić nedavno je, na skupštinskom odboru, kazao da Atlas banka ima šansu za ozdravljenje, te da je moratorijum morao da bude uveden da bi preživela, kao i da Fond za zaštitu depozita ima više nego dovoljno sredstava da pokrije garantovane depozite građana u slučaju stečaja.

Radoje Žugić Foto portal

Guverner je tada potvrdio računicu poslanika SDP Raška Konjevića da bi gubitak pravnih i fizičkih lica koja ne bi mogli naplatiti novac preko Fonda bio oko 115 miliona, a da ukupna šteta za finansijski sistem može biti i do 220 miliona evra ukoliko Atlas banka ode u stečaj. Konjević je tom prilikom izrazio sumnju da postoji mogućnost da neko dokapitulizuje Atlas banku, jer je, kako je kazao, jeftinije otvoriti novu.

NE VERUJE U DOKAPITALIZACIJU

ČLAN odbora za ekonomiju, finansije i budžet, poslanik vladajuće partije Filip Vuković ne veruje u procenu Centralne banke da je dokapitalizacija Atlas banke moguća, već da je stečaj izvestan.

- Atlas banka će sigurno otići u stečaj, svi to izbegavaju da kažu. Posle svih ovih prljavština koje čujemo, baš bih voleo da vidim ko će da je dokapitalizuje - kazao je tom prilikom Vuković.