TURCI se vraćaju u Crnu Goru, ali ovog puta ne kao osvajači, nego kao biznismeni punih džepova koji otvaraju firme, kupuju nekretnine, dok ima i onih koji nostrifikuju diplome. Prema informacijama koje smo dobili od agencija za nekretnine, uglavnom se radi o ljudima koji napuštaju Tursku zbog, kako tvrde, nestabilne političke situacije, a Crnu Goru doživeli su kao atraktivnu destinaciju.

"Razmahali" su se Turci od Budve, Kotora, Podgorice sve do Žabljaka kupujući stanove, kuće, otvarajući butike razne robe. O kakvom interesovanju se radi govori i podatak da je do kraja 2017. u malenoj Crnoj Gori osnovano čak 440 firmi čiji vlasnici su iz Ankare ili Istanbula, a samo godinu ranije bilo ih je samo 76!

PROČITAJTE JOŠ: CG primorje: Rusi prodaju - Turci kupuju

Prema podacima iz Centralnog registra Poreske uprave ukupan broj registrovanih firmi, čiji su osnivači turski državljani, iznosi 810. Priliv doznaka iz Turske tokom 2016. iznosio je 2,1 milion, a godinu kasnije oko 2,7 miliona evra. Priliv stranih direktnih investicija iz ove zemlje, prema podacima Centralne banke, u 2016. bio je 17,7 miliona, a u prošloj 23,8 miliona evra.