SMRT Jelene Bogavac, dvogodišnje podgoričke devojčica koja je u četvrtak umrla od dijabetesa (bolovala od rođenja), potresla je celi glavni grad. Ucveljena porodica tuguje proklinjući zlu sudbinu što im je zauvek odnela mezimicu.

Bogavci su podstanari, a Jelenina mama Marijana bila je korisnik socijalne pomoći od uvođenja naknade za majke sa troje i više dece. Njenim ukidanjem ostala je bez sredstava za život. U jednom stanu u Podgorici živeli su bez struje i vode, do guše u dugovima, a pretilo im je i iseljenje. Preživljavali su zahvaljujući pomoći dobrih ljudi, banke hrane i narodne kuhinje, koja im je obezbeđivala jedan obrok dnevno. Jelenina bolest dodatno je usložnjavala situaciju. Uslovi za njeno lečenje nisu postojali, jer majka nije mogla da joj ga obezbediti.

- Ko je kriv za smrt? - pitali su se u petak ispred kapele u Podgorici okupljeni građani. - Dete praktično život nije omirisalo, a već ga nema. Tuga...

Pročitajte još - NEMAŠTINA DOVELA DO TRAGEDIJE: Ko je kriv za smrt dvogodišnje Jelene?

Otac Savo napustio je Crnu Goru i po inostranstvu traži posao ne bi li porodici pomogao. Kako saznajemo, on je slao novca onoliko koliko je mogao. Nažalost, lošeg je zdravlja, pa je pre dve godine operisao srčanu komoru, a zbog nemaštine i stresa, oboleo je i od dijabetesa.

MINISTAR - Nažalost, jedan nevini život se prerano ugasio - kazao je ministar Purišić u svom obraćanju nakon porodične tragedije Bogavaca. - Ministarstvo rada i socijalnog staranja uputilo je interventnu materijalnu pomoć porodici Bogavac, kako bi im makar malo olakšalo ovu tešku situaciju. Takođe, naložio sam da se ispitaju sva postupanja institucija koja pripadaju resoru kojim rukovodim, u vezi sa socijalnim statusom porodice preminule devojčice. U narednim danima izvestićemo javnost o ishodu.

Grupa građana se u četvrtak uveče okupila na Trgu nezavisnosti u Podgorici kako bi iskazala žaljenje i nezadovoljstvo sistemom socijalne zaštite. Oni su prošetali do zgrade Vlade Crne Gore, gde su nameravali da zapale sveće za Jelenu, ali im policija to nije dozvolila. Sveće su potom zapalili na zaštitnoj ogradi u Karađorđevoj ulici. Grupa građana je preko sajta peticije24.com pokrenula inicijativu za smenu ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića.

- Majka M. B. je sa svoje tri ćerke mesecima živela u lošim uslovima, bez struje i vode, te je zavisila od banke hrane i dobre volje i donacija njenih sugrađana. Tri meseca su čekali na rešenje Ministarstva o pomoći bilo kakve vrste - navodi se u peticiji grupe građana.

U petak su reagovali i predstavnici podgoričkog Centra za socijalni rad, navodeći da nije napravljen propust u postupanju prema porodici Bogavac.

- Stan u kojem živi porodica je dvosoban, opremljen neophodnim pokućstvom, ima struju i vodu, sanitarni čvor i uslovan je za život - navodi se u saopštenju Centra za socijalni rad.

Foto Vijesti

POMOĆ

Banka hrane je objavila broj žiro računa za novčanu pomoć ovoj porodici koja se može uplatiti na ime Marijane Bogavac kod Sosijete ženeral banke: 550-0100400472240-31.

- Mi smo to dete pomagali od njenih šest meseci. Nažalost, Jelena je rođena, živela je i umrla u siromaštvu - kaže Marina Medojević, predsednica Banka hrane.