SKOPLjE
OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


Sinod Bugarske pravoslavne crkve (BPC) na zasedanju u kompletnom sastavu, u ponedeljak je razmatrao pismeni zahtev poglavara nekanonske Makedonske pravoslavne crkve (MPC) Stefana (Veljanovskog i kako je navedeno u prenetom saopštenju, doneo odluku o "preduzimanju svega neophodnog za utvrđivanje kanonskog statusa" crkve u Makedoniji.

U situaciji kada MPC priznaje BPC- Bugarsku patrijaršiju za svoju majku crkvu, BPC-BP smatra svojom svetom dužnošću angažmanom da ponudi potpunu saradnju, posredovanje i zastupanje pred pomesnim pravoslavnim crkvama, preduzimanjem svega što je neophodno za utvrđivanje kanonskog statusa MPC, navodi se u odluci sinoda BPC o pismu iz Skoplja.

„BPC nikada nije bila ravnodušna prema stradanju MPC, zbog čega se razgovaralo. U situaciji kada MPC priznaje BPC - Bugarsku patrijaršiju (BPC-BP) za svoju crkvu-Majku, BPC-BP smatra svojom svetom dužnošću angažmanom da ponudi potpunu saradnju, posredovanje i zastupanje pred pomesnim pravoslavnim crkvama, preduzimajući sve što je neophodno za utvrđivanje kanonskog statusa MPC. Formirana je arhierejska komisija za pregovore sa MPC i sa ostalim pomesnim pravoslavnim crkvama za uspostavljanje kanonskog statusa MPC“, precizira se u odluci Sinoda BPC, koju prenose sofijski mediji.

Pročitajte još - TRAŽE POMOĆ BUGARA: Makedonci traže da im BPC bude majka crkva


Pre početka sednice sinoda, bugarski patrijarh Neofit je rekao da treba da se prihvati pružena ruka Makedonije.

Vladika nekanonske MPC Naum u subotu je u obrazlaganjima razloga zbog kojih bi BPC trebalo da prihvati status majke crkve, istakao da od treutka kada BPC prizna autokefalnost MPC, "dve crkve postaju - sestrinske Crkve". To znači, kako je rekao, da će biti ravporavne, no uloga BPC kao "majke Crkve" tu ne prestaje u odnosu na druge pravoslavne crkve. Bugarska patrijaršija, smatra, "i dalje ima čast, pred Bogom, da nas štiti, zastupa i predstavlja pred Vaseljenskim Patrijarhom i ostalim pravoslavnim crkvama, sve dok MPC ne dobije tomos o autokefalnosti od Vaseljenskog Patrijarha".

Sinod nekanonske MPC, 9. novembra uputio je pismo BPC kojim, kako je objavljeno u Skoplju, od patrijaršije u Sofiji traži da im bude majka crkva ukoliko im prizna autokefaliju.

Posle redovne sednice Sinoda MPC, na kojoj je jednoglasno odlučeno da se na taj način potraži mogućnost priznavanja autokefalnog statusa ove crkvene organizacije koju od daleke 1967. i jednostranog izdvajanja od majke Srpske pravoslavne crkve (SPC), nije priznala ni jedna pomesna crkva u svetu.

Pročitajte još -  SUD U STRAZBURU PRIZNAO: Skoplje guši slobode SPC

- Makedonska pravoslavna crkva – Ohridska arhiepiskopija prepoznaće i priznaće Bugarsku pravoslavnu crkvu – Bugarsku Patrijaršiju kao Majku Crkvu, koja prva prihvata i priznaje njenu avtokefalnost, istu obznanjuje i aktuelizuje, pretstavlja i zastupa je pred Vaseljenskom patrijaršijom i pred drugim pomesnim crkvama, precizira se u pomenutom pismu MPC upućenom u Sofiju.

Aktom se zahteva od BPC da uspostavi „evharističko jedinstvo sa obnovljenom Ohridskom Arhiepiskopijom u liku Makedonske pravoslavne crkve“.

Eventualnim prihvatanjem predloga iz Skoplja, potpisivanjem dogovora, kako je navedeno u pismu iz Skoplja, zahteva se uspostavljanje jedinstva što bi bila osnova za „evharističko jedinstvo i sa episkopima ostalih pomesnih pravoslavnih crkava“.

Nada za prihvatanje predloga Sinoda BPC, kako se zaključuje, zanosvana je na težnji „za dobro sveukupne crkvene punoće“.