Domu učenika u Kolašinu: Osam porodica živi bez struje

M. SEKULOVIĆ

20. 11. 2017. u 08:15

U nekadašnjem Domu učenika u Kolašinu, osam porodica živi bez struje. Neizmirene obaveze prema EP Crne Gore iznose 35.000 evra

Дому ученика у Колашину: Осам породица живи без струје

Dragana Šuković

Zgrada, na kraju Kolašina, nekadašnji Dom učenika, već dva meseca je bez struje. U oronulom objektu, u mraku, živi osam porodica sa šestoro dece, koja domaće zadatke pišu "za videla", najčešće na stolici, jer neki stolova i nemaju. "Makaze" su radile zbog duga od 35.000 evra, koji su pre njih napravili prognanici sa Kosmeta, BiH i Hrvatske, a prethodno ko zna ko...

- Evo, ovako, puna dva meseca. Upravo sam došla sa nadnice u kojoj sam bez prekida 30 godina. Biram krompir za 15 evra dnevno. Drugih prihoda nemam. Nemam ni struje, pa mi dete piše pod fenjerom, koji sam dobila od majke. Podsetio me na detinjstvo... Puno smeha i sreće - priča nevoljno Dragana Šuković, koja živi od nadnice.

Primanja nema. Nema ni ogreva.

- Presrećna sam, imam šporet - pokazuje nam žena uz smešak sulundare koji su kroz prozore izbačeni napolje, jer odžaka nema.

U njenu sobu došla je da se ugreje Rosanda Rakočević, starica od 92 leta, koja čeka najtežu zimu u svom životu.

- Nemam para za šporet. O drvima da ne pričam - kaže žena koja živi od 63 evra socijale.

Uboga soba Draganina do koje se dolazi mračnim hodnikom u kom se na jednoj žici suši veš, odjednom se ispuni grajom. U posetu joj dolaze kći, unuka i zet Miodrag Živković.

- Ovo je nečuvena bruka. Stid bilo ove iz udobnih fotelja koji se ne sete da obiđu ovu sirotinju. Vratili su ove mučenike u deseti vek - kaže Miodrag, koji nikako da shvati, kao ni brojni Kolašinci, kako to da je Kolašin praktično jedina opština u Crnoj Gori nije rešila pitanje snabdevanja strujom svojih socijalnih slučajeva.

Nekadašnji Dom učenika

Iz EPCG kažu da je ovaj objekat u vlasništvu Opštine Kolašin kojoj se svakog meseca dostavljaju računi za utrošenu struju.

- Pokušavali smo u nekoliko navrata da se dogovorimo sa Opštinom o dinamici izmirenja duga, ali, nije vredelo. Poslali smo 22 opomene, i uz svu našu želju da ne dođe do toga, bili smo prisiljeni na jedinu moguću meru - objašnjavaju iz EPCG.

NE PRIZNAJU DUG

- Opština neće platiti dug, jer nas niko nije ni pitao prilikom useljavanja ljudi u taj prostor. Mi taj dug ne priznajemo. Stanari tog objekta su izmanipulisani od onih koji su ih tu smestili. Ne treba zatvarati oči pred decom koja su se našla u nezavidnoj situaciji, ali postoje službe čija ona treba da budu prevashodna briga, a to su Centar za socijalni rad i Ministarstvo rada i socijalnog staranja - kažu iz Opštine Kolašin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije