MIRSAD Kandić (36) iz Peći, jedan od najtraženijih saradnika Islamske države na svetu, izručen je u utorak Americi, koja je za njega u Sarajevo poslala specijalni avion.

Vlasti SAD su za Kandićem tragale godinama zbog sumnje u umešanost u terorističke aktivnosti, a sama činjenica da je deportovan avionom vlade SAD, prema mnogima, dovoljno govori o važnosti Kandićevog izručenja. Njega FBI i američke službe sumnjiče da je snabdevao ID prslucima za bombaše samoubice!

Optužen je i da je australijskog bombaša samoubicu poznatog kao Džihad Džejk prebacio na teritoriju ID, a da je i sam često boravio u Raki.

Prema podacima iz bezbednosnih krugova BiH, Kandića je SIPA (Državna agencija za istrage i zaštitu u BiH) uhapsila u Sarajevu početkom jula i od tada je bio u ekstradicionom pritvoru, a onda je u septembru Sud BiH doneo odluku o njegovoj deportaciji za SAD.

- FBI je došao do podataka da Kandić godinama sarađuje sa ID i da koristeći najmanje pet lažnih identiteta putuje po svetu i da je poslednjih godina boravio u sirijskom gradu Raki, donedavnoj prestonici ID. Tamo je bio zadužen za dopremanje prsluka za bombaše samoubice. Osim prsluka, nabavljao je i pešadijsko naoružanje, kao i specijalne puške za terorističke napade - kaže izvor iz bezbednosnih službi.

Pročitajte još: Terorizam u BiH „malo više izražen“ nego u regionu


Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma, ističe za “Novosti” da je Kandić otišao u Siriju iz BiH verovatno 2012. ili najkasnije 2013. godine, kada je i najviše radikalnih islamista otišlo iz BiH da ratuje na strani ID.

- Kandić je bio dobro povezan sa grupom vehabija iz Hadžića, na čijem čelu je bio vehabija Bajro Ikanović - kaže Galijašević.

- Prilikom hapšenja u julu u sarajevskom naselju Grbavica, kod Kandića su pronađena dva lažna kosovska pasoša, od čega je jedan izdat na ime Edin Radončić. Lična dokumenta na ime Mirsad Kandić nisu pronađena. Istražioci SIPA su prilikom lociranja i hapšenja Kandića u Sarajevu otkrili da je u BiH ušao početkom ove godine na ukrajinski pasoš izdat na ime Ivan Popović - kaže za “Novosti” izvor iz bezbednosnih službi BiH.

Navodno su tada pronađene i tri bankovne kartice na različita imena, a u prozoru iznajmljenog stana Kandić je skrivao i SIM kartice koje je koristio za komunikaciju sa svojim saradnicima.

Pročitajte još: U BiH negiraju da je ova zemlja utočište za terorizam

Inače, američko pravosuđe je još 2014. godine izdalo nalog za hapšenje Kandića, a 2016. godine za njim je raspisana i Interpolova crvena poternica.

U kosovskoj policiji zaduženoj za region Peći u utorak je “Novostima” kratko rečeno da nisu upoznati sa ovim slučajem “jer se nije dogodio na njihovom terenu”.

DžIHAD DžEJK

DžEJK Bilard, australijski tinejdžer poznatiji kao Džihad Džejk koji se 11. marta 2015. godine u samoubilačnom napadu automobilom-bombom razneo u iračkoj Ramadi, jedan je od terorista kojem je podršku prilikom prebacivanja na teritoriju ID pružao upravo Kandić.

- Mirsad je optužen da je u periodu od avgusta 2014. do marta 2015. godine pružao podršku, posebno u ljudstvu, stranoj terorističkoj organizaciji, navedeno je u rešenju Suda BiH kojim je 26. septembra ove godine odobrena Kandićeva deportacija u SAD.


LAŽNA IMENA

AMERIČKE bezbednosne agencije došle su do podataka da je Kandić na području Sirije i Turske koristio imena Al Bosni Abdula Rahim, Kanduk Mirsad, i Rahim Abdul.

U bezbednosnim krugovima spekuliše se čak i da je Mirsad Kandić zapravo jedan od lažnih identiteta koje je ovaj terorista koristio.