Institutu za traženje nestalih iz proteklog rata u BiH godinama je neophodna reforma, ali zbog jakog uticaja SDA odluka ne dolazi na dnevni red u Savetu ministara BiH. Iako je prošle godine imenovana radna grupa za reformu ove ustanove, do danas nije održala nijedan sastanak, a kamoli započela rad.

Institutom za traženje nestalih upravljaju Bošnjaci i time se favorizuju bošnjačke žrtve i potraga za njima. Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, ispred Republike Srpske pre godinu dana je imenovan za člana radne grupe za reformu Instituta. Tvrdi da još nije video objavu u "Službenom glasniku" o radnoj grupi, niti je dobio obaveštenje da je formirana.

- Reforma Instituta je važno pitanje i treba što hitnije da se sprovede - istakao je Kojić i dodao da nema centralne evidencije nestalih u BiH, prisutna je diskriminacija srpskih žrtava rata, kada je reč o traženju nestalih.

Milutin Mišić, predsedavajući Kolegijuma direktora INL, izjavio je da u zgradi Predsedništva BiH postoji "parainstitut", odnosno kancelarija kao pravni subjekt i u kome se radi mimo legalnih institucija.

- Iz "parainstituta" je izašlo mnogo dokumenata iza kojih ne bi smeo da stoji Institut za nestala lica. Tu radi mini-štab na poslovima, koji su izvan kontrole legalnih organa Instituta za nestala lica - tvrdi prvi čovek Kolegijuma dikrektora Instituta za nestala lica BiH.PARAFINANSIRANjE

MILUTIN Mišić ističe da je Stranka demokratske akcije dovoljno moćna da može da obezbedi da pored Instituta funkcioniše i "parainstitut", koji se inače finansira iz budžeta INL BiH, kao i da sam Institut nije još depolitizovan.