PRIPREME za ovogodišnju turističku sezonu, kasne i to punih pet meseci. Prve goste, koji su stigli minulog vikenda, dočekali su bageri, kamioni i druge teške mašine, prašina i buka. Tako će, nažalost, biti i narednih dana i nedelja, kada se očekuje veći broj turista.

Crnogorska vlada usvojila je tek sredinom prošle nedelje plan priprema za sezonu, a trebalo je, kako je ranije predlagano, da one počnu još 1. novembra prošle godine.

- Ponavlja se gotovo ista slika iz prošle i ranijih godina, kazao je Dragan - Purko Ivančević, predsednik Odbora za turizam Privredne komore, poznati turistički radnik iz Budve. - Radovi na gotovo celoj trasi magistralnog puta Podgorica - Cetinje - Budva su uveliko u toku i potrajaće sve do junskih dana. Postavljanje rasvete na Zavali i drugde na putevima duž obale kasni, plaže još nisu potpuno uređene.

Ivančević naglašava da će, sasvim je izvesno, ovakva situacija razočarati turiste koji dolaze iz Evrope i koji do hotela u kojima su rezervisali smeštaj s mukom dolaze. A sve da i ne bude "penala", kao recimo prošle godine, kada se do polovine juna gradila saobraćajnica na Zavali pa su Bečići bili odsečeni od Budve. To je onemogućavalo normalan dolazak s tivatskog aerodroma. Takođe i izlete po Crnoj Gori. A negativna reklama najviše košta.

Da bageri i turisti ne idu zajedno upozorio je i potpredsednik Udruženja ugostitelja Budve, Ilija Armenko iz Petrovca. On je istakao da građevinske radove, koji su u punom jeku, duž cele Budvanske rivijere, treba prekinuti 1. aprila, a ne kako je to predviđeno važećim dokumentima, polovinom maja.

KRAĆA SEZONA

- UMESTO da se čine veliki napori da se sezona produži, o čemu se zasada samo priča, radi se naopako, da se ona skrati. I ove godine će, uprkos pričama da će biti bolje, sezona trajati svega 40 dana. A to, naravno, pogađa ugostitelje, hotelijere, vlasnike apartmana, opštinu, državu... Ako hoćemo da budemo zaista prava turistička destinacija, moramo okrenuti ploču, rekao je Armenko.