Podgorica: Protest protiv bahatih vozača

J. PEJOVIĆ

05. 10. 2016. u 21:23

Saobraćajna nesreća na pešačkom prelazu u Podgorici izazvala revolt građana. Traže izmenu zakona i da država i policija hitno uvedu red na putevima

Подгорица: Протест против бахатих возача

NEKOLIKO teških saobraćajnih nezgoda koje su se dan ranije desile na ulicama crnogorskih gradova, bilo je povod predstavnicima nekoliko nevladinih organizacija da u sredu organizuju protest u centru Podgorice, tražeći više reda na putevima.

Dve devojke teško su povređene kada ih je na pešačkom prelazu kod biznis-centra "Kapital plaza" u Podgorici udario automobil "opel karavan", podgoričkih registarskih oznaka kojim je upravljao osamnaestogodišnji Aleksandar Mališić. Teške povrede zadobile su Dajana Raonić (19) i njena dve godine mlađa sestra Milica Raonić (17), koje su hitno operisane i čiji su životi ozbiljno ugroženi. Na mestu nesreće ostali su stravični tragovi kočenja, koji su bili dugi više od petnaest metara, što dovoljno govori o brzini kretanja automobila.

Gotovo istovremeno, slična nezgoda dogodila se i u Bijelom Polju, u kojoj je takođe na zebri povređena Bjelopoljka Hankija Mustajbašić (56). Na nju je naleteo "golf" za čijim se upravljačem nalazio Petko Bošković, iz Pavinog Polja. Za nepunih mesec dana ovo je u Bijelom Polju bio drugi slučaj gaženja pešaka, u prvom su teže povređeni majka i njeno maloletno dete.

Predstavnici nekoliko nevladinih organizacija u znak protesta okupili su se u protestnoj šetnji ispred ministarstava saobraćaja, unutrašnih poslova, zdravlja i prosvete, kako bi ukazali na ozbiljan problem.

- Okupili smo se da ukažemo na hitnost rešavanja problema ugroženosti građana u saobraćaju, i da pozovemo institucije države da sistemski rešavaju problem - rekao je Aleksandar Dedović u ime NVO "Alfa centar". - Iako je policija najavila oštre mere, one se ne primenjuju. Kažnjavanje nije jedina, niti najbolja mera, treba skrenuti pažnju mladima, ali i onima koji jurcaju našim ulicama. Trebalo bi dati više novca za video-nadzor na saobraćajnicama.

Nevladina organizacija "Biciklo.me" uputila je sa skupa javni apel svim učesnicima u saobraćaju da vode računa o sopstvenim i tuđim životima! A saobraćajnoj policiji da bude više prisutna na ulicama i putevima, kako bi se zaustavilo ludovanje vozača. Oni apeluju da se maksimalno sprovode preventivne i edukativne mere kojima se utiče na sprečavanje nesreća.


MIŠLjENjE LEKARA

PREMA informacijama koje smo dobili na Odeljenju intenzivne nege Kliničkog centra Crne Gore, povređene sestre Dajana i Milica Radonić su uspešno operisane odmah nakon prijema. Nažalost, njihovo zdravstveno stanje je toliko teško da je nezahvalno davati prognoze. Ukoliko ne bude novih komplikacija, njihovo stanje je za sada stabilno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Sava

05.10.2016. 23:08

U CG je za 15.dana poginulo trinaestoro ljudi ,desetoro mladih,skoro deca.troje dece je u komi,bore she za zivot.Tri devojke.Bahatost,bezakonje.