Ranko izneo koalicioni prljav veš

V. RADOJEVIĆ

26. 01. 2016. u 19:49

Pljuštale optužbe SDP i DPS tokom parlamentarne rasprave o Đukanovićevoj vladi. Krivokapić progovorio o izbornim krađama. Premijer Đukanović: Šta vam to naknadno otvori oči

Ранко изнео коалициони прљав веш

MNOGO prljavog veša iz 18 godina dugog "braka" između Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije isplivalo je u protekla dva dana u crnogorskom parlamentu, tokom rasprave o poverenju Vladi Crne Gore.

Iznošenje prljavog veša i međusobne optužbe lidera DPS i SDP Mila Đukanovića i Ranka Krivokapića, kao i njihovih partijskih saboraca, bilo je i pečat na kraj vladajuće koalicije ove dve partije.

Dojučerašnji saborci nisu štedeli jedni druge. Krivokapić je, pojašnjavajući zašto je njegova partija odlučila da glasa protiv poverenja kabinetu Mila Đukanovića, podsećao i na ponašanje DPS tokom devedesetih godina, veličajući, s druge strane, ulogu svoje partije u sticanju nezavisnosti.

Premijer Đukanović je kazao da će on, ukoliko se ispostavi da Krivokapić nema većinu u Skupštini Crne Gore, pokrenuti inicijativu za njegovu smenu, jer je, kako je rekao,nepoznat slučaj u svetu da parlamentu predsedava neko ko ne predstavlja parlamentarnu većinu. Sa druge strane, Krivokapić je rekaoda je tri puta išao u opoziciju, uključujući i ovaj sada.

- Radi li to neko koga interesuju stolice? Koliko ste vi u međuvremenu stolica promenili? Koliko puta ste vi otišli u opoziciju? Niste. Pritom su se menjale države, sedeli ste na istim stolicama - rekao je Krivokapić i upozorio Đukanovića: - Nemojte o ličnim interesima, ako krenemo da nabrajamo lične interese, koji su ostvareni preko državnih interesa, ostaćemo pola dana.

Na to se čule ovacije poslanika: "Hoćemo, idemo..!"

Krivokapić je i juče ponovio optužbe na račun Đukanovićeve partije da je "poharala Crnu Goru" i ukazao i na izborne krađe.

ŠAMPANjAC Vujica Lazović, bivši visoki funkcioner u Krivokapićevoj partiji, optužio je nekadašnjeg partijskog šefa da je "trčao iza Đukanovića da popije šampanjac i da se slika sa njim", a sada kaže da su izbori pokradeni. Lazović je poručio Krivokapiću da je "izgubio partiju, ali da toga nije svestan".

Đukanović je Krivokapića pitao gde su SDP-u bile oči svih ovih godina.

- Jeste li ozbiljno mislili kad smo posle svakog izbornog procesa zajedno izlazili pred javnost, veličali demokratičnost izbornog procesa i izlazili s ocenama da imamo regularan izborni proces. Šta vam to sad naknadno otvori oči? Da vam ja kažem, oči vam otvori strah od poraza - poručio je Đukanović.

On je pojasnio da Krivokapić nije imao premedbe na regularnost izbora dok je, kako je naveo, uživao benefite iz izbornih pobeda koje su zajedno ostvarivali.

Reagujući na izlaganje samostalnog poslanika Nevena Gošovića, da bi Vlada trebalo da padne jer su njeni prvaci vođe kriminalnih grupa, premijer je rekao da bi bilo dobro to potkrepiti imenom.

- Govorimo o vladajućoj partiji, govorimo i o liderima vladajuće partije. Imate li neka saznanja koja ja nemam? Dakle, dobro bi bilo da se ne vređamo, rekao je Đukanović. Gošović je, između ostalog, rekao da je jasno da vlada, kojoj je koalicioni partner otkazao podršku, nema legitimitet..

REBALANS Krivokapić je otkrio i da se rebalans budžeta ne traži zbog nedostatka novca za nadoknade majkama sa troje i više dece, već "zbog 27 miliona za Montenegroerlajnz".

- U nameri da se predupredi destabilizacija političkih prilika u Crnoj Gori, i dalje produbi nepoverenje u izborni proces, još jednom vas, u ime Demokrata, predsedniče parlamenta, molim da sastanak predsednika partija koje participiraju sazovete odmah nakon završetka glasanja o vladi, sa tačkom dnevnog reda "Dogovor o prelaznoj vladi koja će sprovesti fer izbore" - rekao je Gošović, navodeći da će on i Velizar Kaluđerović, kao predstavnici Demokrata, glasati protiv podrške Vladi Crne Gore.

Rasprava je završena oko 18 časova, a glasanje se očekuje danas.


PROTESTI DEMOKRATSKOG FRONTA

Stotinak građana, pristalica Demokratskog fronta, okupilo se juče ispred zgrade parlamenta gde su pratili sednicu preko video-bima. Okupljeni su izašli na Bulevar, pa je saobraćaj zaustavljen, a poslanici i predstavnici Vlade koji su ulazili u zgradu Skupštine ispraćeni su zvižducima.

Parlament su obezbeđivale jake snage policije.

DRITAN I ČETNICI

Poslanik Dritan Abazović zamolio je da se svi okanu priča o četnicima i ispričao šta mu se dogodilo kada je ulazio u parlament.

- Sva ta priča o četnicima se prenela i na našu policiju, pa mi jedan kaže: "Đe ćeš ti Dritane, sa četnicima?!", što je izazvalo smeh među poslanicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Чикириз

26.01.2016. 20:01

Па где ће се тај и толики прљави веш опрати??!! Кажу да у Спужу има добра перионица!!

Mikiboy

26.01.2016. 22:23

@Чикириз - Pa kako gde ce da se opere taj prljav ves?Pa valjda se pere u zatvoru.

Killer

26.01.2016. 21:51

A oće li Bog dati da šljegne Milo!?Vidio je Rakun da je Milaš spreman da pošalje sve svoje prijatelje u zatvor pa se prepao da ne zaglavi tamo,jer mu tu nema garancije da će ostat živ.Ovako se spasio,iako je zgriješio,naročito prema Crkvi i srpskom narodu,opraštam mu jer sam hrišćanin i pozdravljam njegov potez.Padaj Milo i nepravdo!Živjela slobodna CrnaGora,Srbska Sparta!!!

Mirko

27.01.2016. 08:07

@. . . - Za tvoju informaciju Milo je vec nasao vecinu, tako da ce ostati na vlasti jos dugooo..

CVETKO prvi

27.01.2016. 20:14

@. . . - E , vala i neka je ... a mi se nasekirasmo , da će narodu biti bolje !

Boćko

26.01.2016. 22:09

Kada smo kod cetnika,podsetio bih da su braca Crnogorci do 1943-e svi do jednog bili u četnicima pa je posle 90 % njih preslo u partizane.Tako i danas, do pre par godina svi su bili za Rusiju a sad kad se ulazi u NATO sav prljav ves se iznosi kako bi se zauzele sto bolje pozicije.E braćo ko vas ne zna....