Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) preuzela je kontrolu vazdušnog saobraćaja iznad cele Hrvatske i dela Bosne i Hercegovine.

Hrvatska je zatvorila svoj vazdušni prostor zbog nezapamćene oluje koja je danas pogodila Hrvatsku. Oko 15 časova u glavnu prostoriju Oblasne kontrole leta u Zagrebu počela je da prodire voda, ubrzo je nestalo električne energije, javlja Jutarnji list.

U tom trenutku u vazdušnom prostoru Hrvatske bilo je oko 100 putničkih aviona. Hrvatski kontrolori leta u tom trenutku više nisu mogli da upravljaju tim avionima.

Odmah su aktivirani svi sigurnosni protokoli. S radom je počeo Krizni štab Kontrole leta. Kontaktirane su kontrole leta svih susednih zemalja koje preuzimaju vođenje aviona i njihov sigurni izlazak iz hrvatskog vazdušnoh prostora. Na internet stranici Flightradar24, na kojoj se se u realnom vremenu može pratiti letove aviona, Hrvatska je u trenu postala jedna siva mrlja bez ijednog aviona.

Avionima koji su u tom trenutku bili na hrvatskim aerodromima odmah je obustavljeno poletanje. Tako je danas po prvi puta zbog nevremena zatvoren vazdušni prostor iznad Hrvatske.

Nakon što je kvar s električnim sistemom popravljen i većina tehničkih sistema osoposobljena u 16 sati i 50 minuta donesena je odluka o ponovnom otvaranju vazdušnog prostora iznad Hrvatske. Ipak, normalizacija prometa očekuje se najverovatnije tek tokom sutrašnjeg dana.ZAGREB: JAK VETAR, I GRMLjAVINA HARAJU

Nakon što je nevreme u utorak uveče i sredu ujutro pogodilo zadarsko područje, tokom dana je krenulo preko Like i Gorskog Kotara, a oko 14.40 sati sručilo se na Zagreb. Nebo se zacrnilo i odjednom je 'grunulo'. Snažan pljusak, jak vetar i grmljavina 'haraju' metropolom – prenosi 24.sata.hr.

Vatrogasci imaju pune ruke posla

Već nekoliko minuta nakon početka nevremena, zagrebački vatrogasci su zatrpani pozivima građana.
- Uklanjamo stabla i grane sa ulica, konejnere koje je vetar odneo... Uglavnom, primamo pozive sa svih strana - rekli su vatrogasci.
Uz to, sasvim je izvesno da se opet mogu očekivati i poplavljeni podrumi brojnih kuća i zgrada.

Policija poziva vozače na oprez i strpljenje
- S obzirom na nevrijeme u Gradu Zagrebu i posledice vremenskih nepogoda, otežano je odvijanje saobraćaja. Povremeno dolazi do zastoja na saobraćajnicama i svim većim raskrsnicama.
Policija poziva vozače na oprez i strpljenje 'dok se posledice nevremena ne otklone.

* * * * ** * *
CIKLON SA OBILNOM KIŠOM, GRMLJAVINOM I "PIJAVICAMA" IDE KA UNUTRAŠNJOSTI I JUGU ZEMLJE


Jako nevreme koje je zahvatilo Hrvatsku, uglavnom primorje, ne prestaje ni danas i ciklon se sa područja Kvarnera sa obilnom kišom, grmljavinom i "pijavicama" premešta prema unutrašnjosti i jugu zemlje.

Na ostrvima severnog Jadrana ponegde je palo preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Za 24 sata na Silbi je palo 217,5 litara kiše, a na Istu čak 294 litre, što je rekordna količina padavina u jednom danu za to područje u julu.

Na Zadarskom području grmljavinsko nevreme, praćeno jakom kišom i olujnim jugom, "spojilo" je nebo sa zemljom, gradske ulice i trgovi za svega nekoliko minuta pretvorili su se u vodopade i jezera, piše Antena Zadar.

Neke ulice su potpuno poplavljene, a vatrogasci imaju pune ruke posla u ispumpavanju vode iz poplavljenih prostorija, posebno na zadarskim ostrvima, a najgore je na Viru, Pagu...

Jutros je Jadrolinijin brod ''Prizna'' u Pašmanskom kanalu spasio brodić pod slovenačkom zastavom, koji je nekontrolirano plutao nošen olujnim vetrom, i uspešno je odvezen u luku Biograd.

Obilne padavine ali i nevreme u Hrvatskoj danas očekuju i u Dalmaciji, javlja Crometeo, i podseća da je Državni Hidro-meteorološki zavod izdao visok stepen upozorenja za celu zemlje.

Za deo zemlje, Riječko i Dubrovačko područje, proglašen je crveni, najveći stepen upozorenja na ekstremne vremenske prilike, gde se očekuju grmljavinska nevremena i velike količine padavina, kao i jak vetar.